Măsurile menite să reducă evaziunea fiscală nu fac decât să creeze probleme micilor afaceriști, se plâng aceștia. Limitarea plaților cash îi pune pe patronii magazinelor pe drumuri și le aduce costuri suplimentare. Mai mult decât atât, cei care nu respectă regulile riscă amenzi usturătoare, a transmis Cristian Sabbagh.

- Cash sau card?

- Deocamdată cash.

Plata cu cardul devine problema românilor

Plățile cash ar putea fi date uitării odată cu noile măsuri fiscale. În toate magazinele din țară s-au limitat plățile cu bani gheață, iar regula este valabilă atât în cazul firmelor, cât și în cazul persoanelor fizice. Nemulțumirile au început să apară odată ce micii afaceriști au venit să își aprovizioneze magazinele.

C are sunt banii la negru se cumpără tot la negru, care sunt banii pe card se cumpără oficial pe factură, a spus o persoană.

Mai exact, firmele pot face plăți în numerar, însă în limita a 1.000 de lei. Restul... cu cardul sau prin tranzacțiile bancare.

În plus, magazinele nu pot ține în casierie mai mult de 50.000 de lei la finalul unei singure zile. Dacă totuși au încasat mai mult, trebuie să ducă banii la bancă în cel mult două zile.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Pentru persoanele fizice, limita e ceva mai mare: ele pot cumpăra cu bani gheață obiecte sau servicii de până la 5.000 de lei.

Măsura, menită să reducă evaziunea fiscală, nu face decât să le creeze probleme în plus micilor afaceriști care obișnuiau să își refacă stocurile de marfă cu banii încasați cu o zi în urmă.

Și pentru 170 de lei am fost nevoit să plătesc cu cardul.

Și acum trebuie să mă duc la bancă să pun 1.170 de lei pe card, care îi aveam cash din casa firme i, a mărturisit o persoană.

Mai multe drumuri. Consum mai mult de combustibil, consum mai mult de timp că trebuie să stai la bancă și-n rest, nimic în plus, a spus altă persoană.

În noile condiții, patronii vor rămâne cu mai mult numerar pe care trebuie să îl depună la bancă.

Citește și: VIDEO viral cu Adrian Minune! A fost furat din buzunare de un copil la o nuntă. Fiica manelistul a spus ce s-a întâmplat cu băiatul: "E cel mai tare lucru posibil"

Când o să se termine cu frauda? Terminăm cu frauda când facem factură de 1.000 de lei? Plătim cash cu 1.000 de lei pe factură? Nu. Trebuia pe factură 5.000 de lei și bon fiscal 1.000 de lei, a spus o persoană.

Eu tai bonuri fiscale, eu înregistrez factura asta, tai bonuri fiscale. Ei când, când o să facă chestia asta? Ei iau bonul fiscal, nu îl înregistrează, dau și la cumpărătorul final fără bon, fără nimic și frauda continuă, a mărturisit altă persoană.

Pentru aprovizionarea magazinului, micii afaceriști depășesc lejer suma de 1.000

de lei. Acest domn, spre exemplu, a umplut mașina de produse pentru magazinul de cartier pe care îl deține.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Eu o să plătesc cu cardul, în permanență o să plătesc cu cardul pentru că o să fac foarte multe cumpărături, a continuat o persoană.

Specialiștii spun că măsurile luate nu vor produce niciun efect.

Măsura, menită să limiteze evaziunea fiscală, a fost decisă din pix, fără un studiu de impact, fără să țină cont de realitatea din economia românească. Pentru micile afaceri, mai ales din mediul rural, limitarea plăților cash va fi o adevărată corvoadă, pentru că vor trebui să meargă la oraș să depună banii aproape în fiecare zi. Costuri cu carburanții, costuri cu dobânzile, practic o corvoadă financiară în plus pe lângă creșterea taxelor, a declarat Adrian Negrescu, economist.

Cei care nu respectă regulile legate de plățile în numerar riscă amenzi de 25% din suma ce depășește plafonul.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si