"Un paradox al prețurilor are efecte asupra sănătății românilor. În farmacii este criză de medicamente. Farmaciștii spun că sunt vândute în alte țări pentru că la noi prețul lor este mic. Doar că, pacienții, disperați să găsească măcar câteva pastile, pentru tratamentul de care au urgentă nevoie, colindă toate farmaciile", a transmis Cristian Sabbagh.

Lipsa cronică de medicamente în farmacii

Așa arată realitatea dură din farmacii.

Lipsa medicamentelor a ajuns o normalitate pentru mulți dintre pacienții care au nevoie vitală de medicamente.

Aceasta doamnă a mers deja la 4 farmacii și nu a găsit tratamentul necesar pentru soțul său.

Nici a 5-a încercare nu a fost reușită.

Farmaciștii se simt legați de mâini și de picioare. Penuria de medicamente are mai multe cauze, între care prețul.

"Avem cel mai mic preț din Europa la comenzi foarte mari, cum sunt antibioticele, este o cerere mare la nivel european, nu doar in România. Vor prima țările care au preț mai bun și vor oferi mai mult acolo. A doua problemă cu aceste prețuri mici, devin foarte atractive pentru exportul paralel, sunt toate țările din Europa care cumpără de la noi, pentru că aici este cel mai mic preț", a declarat un farmacist.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Rațiunile economice au efecte asupra sănătății. Datele arată că sunt peste 100.000 de români care au nevoie de medicamente pe care nu le găsesc pe piață. Pentru unii dintre cei cu boli grave timpul de așteptare a ajuns la 900 de zile.

În condițiile în care România este țara europeană cu cea mai mare mortalitate care poate fi evitată, din farmacii lipsesc inclusiv medicamente ieftine. Comisia Europeană a întocmit o listă de 200 de medicamente critice care nu ar trebui să lipsească din niciun stat UE.

"Această listă a medicamentelor critice în sensul care pot ridica potențiale probleme, să aibă o serie de măsuri care să ne garanteze, să zicem, disponibilitatea acestora în piață. Nu e vorba tot timpul de medicamente scumpe sau noi. Poate aș zice, dimpotrivă! Poate că majoritatea medicamentelor din această listă sunt chiar clasice", a declarat Răzvan Prisada, președinte ANMDMR.

O hotărâre de Guvern pentru includerea pe lista medicamentelor compensate și gratuite a 28 de tratamente noi- care ar fi trebuit să intre în vigoare la începutul acestui an,asteapta inca din luna noiembrie.

Citește și: Au picat Facebook, Messenger și Instagram! Deja s-au înregistrat mii de reclamații din partea utilizatorilor


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: