Deșertificarea se extinde. Temperaturile foarte ridicate din ultima perioadă distrug tot în cale, iar pământul suferă cel mai mult.

Pământul suferă din cauza secetei

"Foarte crăpat"

De ce?

"Lipsa precipitațiilor. Pare dezolant. Noi, crescând aici, trăind aici, văzând așa ceva, deșert, nu-ți vine să crezi, în doi, trei ani au dispărut 800 de hectare de luciu de apă", a spus un localnic din Buzău.

Întinderea de pământ crăpat se află la granița județelor Buzău și Brăila. Era până nu demult un mare lac din care sute de familii se aprovizionau cu pește și asigura apa de irigat în toată comuna Balta Albă. Acum, lacul Amara este istorie.

"Mergem pe fundul lacului. Da, pe suprafața unde acum câțiva ani se aflau cantități industriale de pește", ne-a spus un fermier.

Seceta îi afectează de câțiva ani pe agricultorii din Câmpia Râmnicului, care în 2022 au înregistrat pierderi de sută la sută. De teamă să nu rămână fără strop de apă pentru animale și culturile agricole, sătenii din Balta Albă au început să foreze fântâni în mijlocul câmpului. Muncitorii au însă mult de tras, deoarece solul este dur până la adâncimi foarte mari.

"Până aici e tare, uitați. Aici e foarte tare, bolovan", a spus un localnic.

Citește și: Coduri de caniculă și de vijelii în România. Care sunt zonele afectate

Sahara Olteniei se extinde la an la an

Seceta se resimte mai ales în sudul țării, în zona numită Sahara Olteniei, unde deșertificarea terenurilor se extinde de la an la an.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Suntem în cel mai arid punct al României, în Muzeul Nisipului din Dăbuleni. Zona nu este numită așa întâmplător. Atunci când nu plouă nici măcar o zi în an, toată această suprafață se transformă în deșert.

Cum afectează această zonă nisipoasă localitatea?

"Sărăcie! Sărăcie curată! Care se zbate și e sănătos și mai poate să meargă, să mai facă, care nu...așteaptă ce o da Dumnezeu!", se plânge un localnic.

"Nu avem, cum să spun, culturi care să reziste la nisipul ăsta!", a continuat un alt localnic.

Sahara Olteniei se întinde de la orașul Calafat până la Dăbuleni și cuprinde o suprafață de circa 800 de km pătrați. Cei mai afectați sunt cultivatorii de lubeniţă din Dăbuleni, pentru că lipsa ploii și a irigațiilor înseamnă culturi putrezite în câmp.

Temperaturile foarte ridicate din ultima perioadă distrug tot în cale

Temperaturile foarte ridicate din ultima perioadă distrug tot în cale

[Sursa foto: Stirile Kanal D]

"Aici e pericol! Aici în sud... căldură, caniculă, zonă nisipoasă. Aici e și 40 de grade, sunt momente când e 40 de grade. Atunci rămâne pe câmp, le ia soarele", a menționat un localnic.

Citește și: VIDEO- Furtună violentă în mai multe județe din țară! Cel puțin 4 persoane au fost rănite

Apa a devenit un lux

Iar efectele negative ale secetei care se anunță în această vară se resimt și în comuna Călărași din Dolj, unde autoritățile au decis sistarea apei în anumite intervale.



"Deja am trecut la restricții prin compania de apă. Patru ore pe zi, patru ore noaptea, pentru că imediat ce nu mai plouă, oamenii au nevoie de mai multă apă", a declarat primarul Sorin Sandu.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

"După cum puteți observa, porumbul ar fi trebui sa fie dezvoltat, însa acesta nu este", a declarat un fermier.

La Galați, probleme sunt în special la culturile de floarea-soarelui și porumb.

Fermierii avertizează că toate aceste probleme se vor resimți la raft

Fermierii avertizează că toate aceste probleme se vor resimți la raft

[Sursa foto: Stirile Kanal D]

"În momentul actual, producția este diminuată cu până la 30%. Din cauza temperaturilor și a lipsei, producția poate fi diminuată cu până la 60-70% a declarat un fermier"

Fermierii avertizează că toate aceste probleme se vor resimți la raft. Atât prețul la ulei, cât și cel al produselor de panificație sunt așteptate să crească din cauza producției slabe de anul acesta.

Citește și: Anuțul momentului de la meteo! 18 județe intră sub avertizare de ploi, grindină și vijelii


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si