Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Mai avantajos să fii chiriaș, decât să plătești rată la bancă. Fenomenul s-a mai întâmplat doar de două ori în istoria recentă a României

Noul fenomen arată că, în această perioadă, este mai avantajos să stai în chirie, decât să plătești rata la bancă. Acest lucru s-a întâmplat doar de două ori în istoria recentă a României.

,

Chiriaș, dar cu bani în buzunar [Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

„Să fii chiriaș a ajuns mai avantajos decât să fii proprietar cu rate la bancă. Este un fenomen care s-a mai întâmplat doar de două ori în istoria recentă a țării noastre. Așa se face că, deși România are în statistici cei mai mulți proprietari, realitatea de pe piața imobiliară poate da peste cap cifrele”, a transmis Silvia Ioniță, prezentatoarea Știrilor Kanal D.

Chiria, mai avantajoasă decât ratele la bănci

„- Este mai avantajos să stai în chirie decât să-ți cumperi o casă, la ce rate sunt acum, am înțeles că au crescut.
- Cât plătești chirie?

- 200 de euro”, a spus o femeie. 
O sumă mai mică, probabil decât multe rate ipotecare.

De când acestea s-au dublat, a sta într-o casă închiriată a devenit mai ieftin decât una proprietate personală, dar cu plată lunară la bancă.

„- A crescut destul de mult...

- Cu cât?

- Mai mult de jumătate!

- S-a dublat?

Citeste si: Sportul românesc este în DOLIU! Dragoș, un tânăr jucător de rugby, a MURIT la doar 29 de ani- kanald.ro

Citeste si: Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%- wowbiz.ro

Citeste si: Un milionar american și-a cumpărat o casă la malul mării. A locuit o săptămână în ea, apoi a demolat-o- antena3.ro

- Aproape că s-a dublat, da”, a spus altă persoană.

Citește și: Ce se întâmplă cu pensia minimă în 2024. Schimbare majoră adusă de noua lege a pensiilor

Așa se face că piața imobiliară a înregistrat o anomalie resimțită doar de două ori în ultimii ani: a crescut cererea pentru locuințele de închiriat.

„Eu am 13 ani de imobiliare și n-am mai pățit să fie rata mai mare decât chiria. În general era invers, cumpărai un apartament ca și investiție, îl închiriai, cu chiria acopereai rata și rămâneai și cu un surplus”, a explicat Șerban Trîmbițașu, agent imobiliar.

Culmea, statisticile arată că țara noastră are cei mai mulți proprietari din Uniunea Europeană. 96% dintre români dețin o casă sau un apartament.

Realitatea bate însă statistica. Ce se întâmplă acum pe piața imobiliara poate da peste cap cifrele.
„În ultimii doi ani, clienții ratelor ipotecare au observat că le-a crescut rata cu 30, 50, 70 în unele situații, chiar cu 100 la sută. În contextul actual, chiria este 1.600-17.00, rata la banca la același apartament este 2.200- 2.300 de lei, evident că alegerea va fi hai să mai stăm în chirie o perioadă”, a spus Adrian Asoltanie, analist financiar.
„- Cum e în ultima vreme cu ratele?

Citeste si: Care a fost reacția lui Beniamin, fostul iubit al Danei Roba, după ce aceasta s-a afișat cu un alt bărbat? "Nu mai îmi trimiteți mesaje despre Dana, că ce a făcut, ce s-a întâmplat, cu cine e în relație..."- kfetele.ro

Citeste si: Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Una dintre pasagere, despre momentele de panică trăite la bord: "S-a și văzut fumul. Alergau prin avion și nu știau ce se întâmplă"- radioimpuls.ro

Citeste si: Un milionar american și-a cumpărat o casă la malul mării. A locuit o săptămână în ea, apoi a demolat-o- antena3.ro

- Din ce în ce mai greu, dar ne descurcăm deocamdată. Nu chiar dublat, dar destul de mult”, a spus o persoană.

Culmea, ratele românilor au ajuns să le depășească pe cele ale europenilor.
„Să luam exemplul unui credit de 80.000 de mii de euro  pe 30 de ani, pentru un apartament cu două camere în București. Rata lunară, în acest moment ar fi de aproape 600 de euro, adică 3.000 de lei. În schimb, dacă aruncăm o privire spre Spania, tot pentru un apartament cu două camere, specialiștii spun că rata lunară este puțin peste 500 de euro, adică, în jur de 2.500 lei”, a transmis Andra Ionescu, reporter Știrile Kanal D.

O diferență este și la venituri. Căci una este să plătești o rată de 600 de euro la un salariu mediu lunar în România, în jur 900 de euro și alta este în Spania, unde venitul mediu este aproximativ 2.000 de euro.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI