Vedeta principală a acestui festival organizat la marginea Brașovului este peștele proaspăt pescuit de la câțiva kilometri de oraș, din lacurile Deltei din Carpați. Bucățile de carne puse pe grătar au atras pofticioșii ca un magnet. 

"Începem, în primul rând, nu niște mici de pește, făcuți la noi, niște păstrăv curcubeu, niște sturion, totul proaspăt, bineînțeles. Aici avem niște crap"

Printre rețetele tradiționale, bucătarii și-au ademenit clienții și cu burgeri sau kebab făcut din pește.

Lipia pe care întotdeauna ne place să o punem pe grătar înainte, să fie ușor caldă. În farfurie, frumos. Peste fish kebab-ul nostru punem pesto, leuștean, lămâie și usturoi, tăvălim frumos prin pătrunjel. Cartofii prăjiți și a durat exact 30 de secunde kebabul nostru. Poftă mare!"

Pentru un prânz copios, participanții la festival plătesc între 25 și 65 de lei, în funcție de preparatele alese. Dar prospețimea produselor îi atrage pe gurmanzi cel mai mult.

Citește și: VIDEO- Mare de oameni la munte. Mii de români au ales să petreacă minivacanța de Sf. Maria la munte, în parcurile de aventură

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Dana Roba și Beni s-au despărțit după un an de relație: „S-a terminat. Nu mai pot...”- wowbiz.ro

Citeste si: Frații Tate au fost reținuți pentru 24 de ore, după percheziții și audieri- antena3.ro

"În zona Constanței n-am mâncat o saramură așa de bună ca aici. Și peștele poate e mai proaspăt aici la munte decât la mare? Cu siguranță fiindcă de unde provine peștele cunosc zona"

"Savurăm cele mai bune produse din pește făcute în Transilvania. Aici noi suntem la munte și avem delta noastră din Carpați. Am saramură de crap, excelentă, jos cu pălăria"

Pofticioșii pot lua acasă și bucate făcute de producătorii din zonă.

Crema de păstrăv cu unt, peștele marinat, păstrăvul somonat și cel cu fulgi de migdale sau salata de icre sunt doar o parte dintre preparatele pregătite pentru turiști. 

"Aici avem cartea noastră de vizită, practic este cel mai iubit produs al românilor, este salata tradițională cu icre de crap, care are și atestat al Uniunii Europene, respectic specialitate tradițională garantată"

Festivalul pescăresc din Brașov este deschis până vineri, în zona lacului din cartierul Noua. 

Ne mutam într-o cherhana din Mamaia, unul dintre puținele locuri unde se mai găsește pește proaspăt adus din Marea Neagră. Descărcat din barcă, ajunge direct în bucătărie unde e curățat și pregătit în funcție de cerințele clienților. În general, meniurile altor localuri conțin pește sau fructe de mare congelate, marfă adusă din Bulgaria sau Grecia.

"În Marea Neagră au scăzut în ultimii ani capturile. Ideea e că în România nu există infrastructură de pescuit. Adică nu există zone în care pescarii să-și tragă bărcile, să aducă peștele la mal, să-l condiționeze, să-i pună gheață. Au scăzut foarte mult cantitățile de pește și nu mai e sustenabil pescuitul", a declarat Sorin Mănăilă, administratorul unei cherhana.

Citeste si: Anamaria Prodan, căsătorită de două ori cu același inel, cumpărat de ea. “Inelul meu pe care eu astăzi îl port cu mândrie, nu mi l-a dat nimeni, e al meu.”- kfetele.ro

Citeste si: Adi Hădean, nevoit să apeleze la ajutorul medicilor: "N-aș lăsa pe nimeni să vândă otravă". Ce a pățit bucătarul după ce a mâncat un pepene- radioimpuls.ro

Citeste si: Indemnizația socială pentru pensionari nu scade sub 1.281 de lei: Ministerul Muncii a anunțat ce se întâmplă de la 1 septembrie- antena3.ro

Pe litoralul românesc nu mai există plaje pescărești, spun cei din domeniu.

Cu Marea Neagră, Dunărea și un bazin hidrografic întins, România importă 80 la sută din necesarul de pește.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si