„O pasăre pe cale de dispariție a fost descoperită într-o localitate din Bihor. Mai multe cârduri de dropii trăiesc pe un câmp izolat din Bihor, iar ecologiștii au luat toate măsurile pentru a salva specia. Au mutat în subteran o linie electrică aeriană și au pus la pământ stâlpii de curent”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

Dropii găsite pe un câmp din Bihor

În anii 90 se credea că nu mai există dropii în România. Însă, zeci de exemplare trăiesc de ceva vreme în zona de graniță din apropierea Salontei.
„În perioada de iarnă, în acele vremuri au existat până la maxim 30 de exemplare și acum am ajuns la peste 70. E un exemplar inelat pe care am reușit să îl identificăm pe baza inelelor colorate și care vine din zona Devamonio, din Ungaria”, a explicat Atilla Nagy, reprezentant al Asociației Milvus.

Citește și: VIDEO- Cum asociem vinul cu preparatele de pe masă? Sfaturi importante de la Eugen Telișcă, degustătorul autorizat al României

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Dropiile stau aici datorită numeroaselor culturi de rapiță din care se hrănesc, dar și pentru că în zonă nu trăiește acvila, care este cel mai mare prădător natural al acestor păsări. Ca ele să aibă un mediu optim de supraviețuire, ecologiștii au plasat sub pământ o porțiune de 6 kilometri de linie electrică aeriană.
„Acel tronson de linie aeriană a fost introdus subteran pentru a nu mai cauza mortalitate în cazul acestor păsări.

Acesta e cel mai mare factor de periclitare al dropiilor la nivel mondial, coliziunea cu liniile aeriene de electricitate”, a mai explicat Atilla Nagy.
Apariția dropiilor a atras pe câmpul de lângă Salonta numeroși localnici și turiști, iar autoritățile vor să le transforme într-un brand.
„Un ajutor foarte mare pentru comunitate în condițiile în care fiecare localitate are un brand, la Salonta nu este altceva decât dropia, specia asta de pasăre”, a explicat Laszlo Torok, primarul localității Salonta.
Pe viitor, ecologiștii vor să depună un nou proiect european prin care să-i despăgubească pe fermierii care nu intervin în plantațiile în care dropiile au depus ouă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: