Prin prezența sa în România, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a făcut declarații în legătură cu provocările de securitate și economie, alături de Klaus Iohannis. 

Declarațiile lui Klaus Iohannis, președintele României

Președintele României, Klaus Iohannis a primit-o cum se cuvinte pe Maia Sandu, șeful de stat al Republicii Moldova pentru declarații comune.

Iohannis a informat despre perioada de criză a securității prezentă de 12 luni din cauza războiului: „Cu exact un an în urmă, Rusia se pregătea să invadeze Ucraina şi să înceapă un război ilegal şi sângeros, marcat de atrocităţi nemaivăzute de multă vreme pe continentul european, împotriva poporului ucrainean. A fost un an extrem de dificil şi pentru Republica Moldova, stat care a fost afectat profund şi direct de consecinţele acestui război. Liderii Republicii Moldova şi cetăţenii săi s-au ridicat însă la înălţimea provocărilor pe care alţii le-ar fi considerat probabil insurmontabile. V-aţi confruntat cu o criză energetică profundă, inflaţie galopantă, un număr foarte mare de refugiaţi, dezechilibre economice masive cauzate de războiul dus la hotarele dumneavoastră şi atacuri hibride deosebit de agresive din exterior, menite să deraieze cursul european ales de cetăţenii Republicii Moldova”.

Citește și: VIDEO- Maia Sandu avertizează că Rusia pregătește o lovitură de stat în Republica Moldova

De asemenea, președintele României a vorbit și despre tentativele de destabilizare ale trupelor rusești: „Reiterez condamnarea fermă de către România a oricăror tentative ruse de destabilizare. România rămâne, totodată, deosebit de vigilentă faţă de acţiunile hibride ale Rusiei, care, iată, se intensifică la împlinirea unui an de război. Tentativele de destabilizare sunt susţinute de intensificarea propagandei pro-ruse, scopul fiind alimentarea de narative utile Rusiei şi diminuarea unităţii şi solidarităţii noastre.
Dar noi nu vom ceda! Vă asigur că Republica Moldova nu este singură în faţa acestor provocări. Este poziţia noastră permanentă, clară şi fermă. Am solicitat şi vom continua să susţinem sancţionarea de către Uniunea Europeană a celor care doresc destabilizarea Republicii Moldova şi subminarea ordinii constituţionale şi a statului de drept”.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citește și: Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat Muzeul Naţional al Covorului de la Baku

În legătură cu sprijinul României pentru Republica Moldova, Klaus Iohannis a suținut ferm că țara noastră le va fi alături necontenit moldovenilor: „România va continua să sprijine în mod ferm respectarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional. Sprijinim abordarea dumneavoastră responsabilă, doamnă Preşedinte, faţă de dosarul transnistrean. Urmărim, totodată, imperativul consolidării rezilienţei Republicii Moldova în faţa tuturor ameninţărilor din exterior, atât prin efortul nostru direct, în plan bilateral, cât şi prin instrumentele de care dispun Uniunea Europeană şi NATO. De altfel, încă de la declanşarea, în urmă cu un an, a invaziei ruseşti împotriva Ucrainei, România a acţionat prompt şi hotărât nu doar în sprijinul Ucrainei, dar şi în cel al Republicii Moldova”.

Citește și: Zelenski, dezvăluire explozivă: "Am interceptat un plan al Rusiei de a distruge Republica Moldova"

Declarațiile Maiei Sandu, președintele Republicii Moldova

Maia Sandu a mulțumit, în primul rând, României pentru sprijinul acordat: „Astăzi, mai mult ca niciodată simţim sprijinul puternic al României pentru cetăţenii Republicii Moldova. Pentru pacea, bunăstarea şi viitorul nostru european. Ştim ca sângele apă nu se face, şi relaţia noastră e cea mai bună dovadă a acestui adevăr. Astăzi avem atât de multe proiecte comune! Proiecte care ne ajută să rezistăm în această perioadă complicată şi să avansăm ferm pe calea europeană. Îi sunt recunoscătoare domnului Preşedinte, Guvernului şi Parlamentului României pentru atenţia deosebită acordată obiectivelor noastre comune- libertate şi viaţă mai bună în casele noastre. Parteneriatul nostru strategic cu România înseamnă beneficii concrete pentru cetăţeni în multiple domenii”.

Citește și: VIDEO- Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov amenință Republica Moldova: „Ar putea deveni următoarea Ucraină”

De asemenea, președintele Republicii Moldova a vorbit și despre vizita următoare a prim-ministrului Dorin Recean: „Prim-ministrul Dorin Recean a anunţat că prima sa vizită oficială va fi săptămâna viitoare, firesc, la Bucureşti. Legătura tot mai strânsă dintre Bucureşti şi Chişinău are un impact direct asupra cetăţenilor noştri- suntem tot mai aproape de România, de Uniunea Europeană, de familia noastră”.

Citește și: Maia Sandu, vizită în România. Cum a fost întâmpinată la aeroportul din Oradea

Consecințele războiului au fost amintite și de Maia Sandu, care a informat despre planurile Rusiei cu Moldova și provocările de securitate din ultima perioadă: „Războiul aduce moarte şi distrugere. Toată regiunea este afectată puternic. Republica Moldova trece prin provocări fără precedent. În pragul iernii, a trebuit să facem faţă şantajului energetic din partea Kremlinului. Pe parcursul anului, am avut provocări de securitate, cu scopul de a crea haos şi de a destabiliza regiunea noastră. Unii au dorit ca ţara noastră să cadă. Să poată instaura la Chişinău un guvern marionetă, servil intereselor Kremlinului. Republica Moldova rămâne în picioare, demnă. Hotărâtă în drumul său spre UE, datorită fermităţii şi solidarităţii oamenilor şi ajutorului din partea prietenilor. În această perioadă complicată, România ne este alături, sincer şi dezinteresat. În timp ce unii ne şantajează, alţii ne îmbrăţişează. În numele tuturor cetăţenilor noştri, vă mulţumesc mult, domnule preşedinte!”.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Președinta nu a omis nici sfera economiei bilaterale: „Prioritatea noastră, în acest an, este reconstrucţia economiei, continuarea reformelor şi consolidarea securităţii statului. Conlucrăm cu România în toate aceste domenii. În domeniul economic, România rămâne principala piaţă de desfacere pentru produsele moldoveneşti- aici vin aproape 30% din exporturile noastre”.

Citește și: Maia Sandu, atacată dur de la Moscova. "Portavocea" lui Putin: "Ce-a făcut ea pentru poporul ei?"

De asemenea, Maia Sandu a adus în discuție și colborarea cu România în ceea ce privește domeniul educațional: „În domeniul educaţional, vom promova parteneriatele academice între şcolile şi universităţile din ţările noastre. Un proiect important unde mizăm pe sprijinul României este studierea limbii române în comunităţile etnice din Republica Moldova şi în diasporă. Avem proiecte frumoase comune în domeniul cultural: târguri de carte, reuniunea teatrelor naţionale, campanii de promovare a lecturii. Vom continua cooperarea în domeniul dezvoltării locale, a împăduririi şi protecţiei mediului”.

Citește și: Vladimir Putin consideră că Occidentul este vinovat de continuarea atacului asupra Ucrainei. Ce a discutat cu Scholz


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si