”Pentru a păstra echilibrul, pentru a crește și investițiile, pentru a putea finanța deficitul bugetar, acesta e unul din scenariile pe care le-am propus. Am ieșit public, l-am confirmat. Mai este un alt scenariu. Eu vreau să ne întoarcem la un sistem de pensii în care pensiile și tot ce trebuie indexat să se facă la începutul anului, alocațiile se vor face la începutul anului pe un sistem predictibil și transparent”, spune Cîțu.



Epopeea majorării punctului de pensie se va desluși abia în luna august, la rectificarea bugetară. Ministrul Finanțelor a propus premierului varianta ca punctul de pensie să crească cu 10 procente începând cu 1 septembrie 2020:

”Dacă exagerăm anul acesta, și de asta spun că aș vrea să văd analizele celor care doresc mai mult, anii viitori sunt puși în pericol, iar stabilitatea economică va fi pusă în pericol, iar situația doar de a crește pensiile e pe termen scurt și vom plăti scump pentru așa ceva”.

Citeste si: INS: Câştigul salarial mediu nominal net a scăzut în aprilie cu 3,4%, la 3.182 lei

Dacă punctul de pensie va crește cu doar 10%, ar însemna o majorare de 126,5 lei. Astfel, de la 1 septembrie anul acesta, pensia minimă va fi de 1.391, 5 lei, faţă de 1.775 lei, cât se anunţase iniţial CU O MAJORARE DE 40 LA SUTĂ.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Banii în plus ar fi însemnat enorm şi pentru Sofia Spandonivis, în vârstă acum de 81 de ani.

A lucrat 40 de ani ca farmacistă şi are 1.700 de lei pensie:

”Liberalii au spus de când au preluat guvernarea că banii pentru pensionarii sunt asigurați”.

Citeste si: Atacuri politice pe tema dublării alocațiilor. „Klaus Iohannis trebuie să promulge rapid”

Există, însă, şi înţelegere din partea celor care nu mai au nicio altă sursă de venit în afară de banii de la stat pentru munca lor de-o viaţă:

”Nu sunt bani suficienți la buget ca să poată să susțină astfel de cheltuieli la pensii, iar împrumuturile pe piețele externe ar fi mult prea scumpe pentru România”.

Puterea de cumpărare scade. Prețurile cresc, iar în 2 luni și jumătate de pandemie, economia a stat.

Citeste si: Veste bună pentru români. Se redeschid din 15 iunie. Anunțul făcut de Florin Cîțu

Din actuala lege a pensiilor, s-a respectat doar o mică parte, și anume doar pe 1 septembrie 2019, a crescut punctul de pensie cu 10% până la 1.265 de lei. Tot atunci, s-a majorat și pensia minimă garantată de la 640 de lei la 704 lei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si