Turiștii care petrec sfârșitul de an în Maramureș au parte continuu de surprize. Sute de oaspeți ai pensiunilor din regiune au luat la pas aleile satului de pe Dealul Florilor, din Baia Mare, pentru a se bucura în continuare de spiritul sărbătorilor. Au gustat din bucatele localnicilor, le-au ascultat colindele și le-au admirat obiceiurile, a transmis Silvia Ioniță.

Maramureșul, plaiul tradițiilor

Aceasta este doar o frântură din spectacolul de colinde care se aud pe aleile satului de pe Dealul Florilor.

Grupuri de colindători veniți din toate cele patru regiuni ale Maramureșului se amestecă printre turiști pentru a le dărui din talentul și zestrea de cântece moștenite din strămoși. În timp ce femeile fac parada straielor populare, bărbații au grijă să-și laude licoarea cea mai de preț din cămară.

În cea de-a treia zi de Crăciun, ulițele „Satului de pe Deal” au fost un furnicar de turiști, atrași mai ales de bucatele tradiționale făcute în gospodăriile maramureșenilor.

Pofticioșilor le-a stat gândul numai la mușchiulețul afumat și cârnații atârnați de streașină, pâinea de casă, cozonacul sau tocănițele din ceaunele încinse.

"Pentru colindători am pregătit pubchi, că așa se spune la noi la Lăpuș, niște colăcei de casă, pâine de casă, și preparate afumate din carne de porc pentru că sunt tradiționale", a spus un maramureșean.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

"Absolut superb, tradiții, obiceiuri românești, chiar îmi place foarte mult", a spus un turist.

„Crăciunul în Maramureș” este organizat de mai bine de un deceniu printre casele Muzeului Satului, din Baia Mare.

"Și în acest an, la cea de-a 15-a diție a îndrăgitului eveniment Crăciunul în Maramureș reprezentanții celor patru zone etnografice ale județului au venit aici pe dealul florilor, la muzeul satului din baia mare, să aducă tot ceea ce au ei acolo în sat mai frumos, obiceiuri de Crăciun, tradiții, colinde străbune și mai ales bucate alese specifice sărbătorilor de iarnă", a spus un maramureșean.

Maramureșul este printre cele mai îndrăgite destinații de vacanță ale românilor, în perioada sărbătorilor de iarnă.

Citește și: A treia zi de Crăciun 2023: Tradiții și obiceiuri pentru Sfântul Ștefan. Calendar ortodox


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: