Nu este o noutate că prețurile au luat o razna în ultimul an. Între timp, scumpirile au început să încetinească, dar încă sunt la un nivel ridicat. Dacă aruncăm o privire în trecut, vedem că prețurile creșteau cu două sau patru procente pe an, un ritm cu care oamenii puteau ține pasul. Acum, inflația anuală a atins chiar și șaisprezece la sută se pare.

"Foarte, foarte mult dintr-o dată, niciodată, ca anul ăsta nu, n-a fost niciodată, a fost destul de abruptă creșterea prețurilor ce să spun se, se simte, se simte foarte tare".

Citește și: VIDEO- Prețul e la fel, cantitățile s-au micșorat. "Shrinkflation", consecință a inflației

Unele alimente s-au scumpit anul acesta cât în ultimele două decenii. Să luăm ca exemplu, un pachet de unt. În 2018 acesta a costat 12 lei, iar până în 2021 s-a scumpit cu aproximativ treizeci de bani pe an. În perioada 2022-2023 a avut loc explozia, iar untul s-a scumpit atunci cu șase lei, adică o creștere de peste 40%.

Luați prin surprindere, mulți se află într-o cursă continuă cu prețurile și pare că nu le vor ajunge niciodată din urmă.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

"- Țineți pasul cu prețurile?

- Nu prea, deci în loc să iau cât luam, iau la jumate".

"Un salariu se duce strict pe datorii, deci cele casnice și mâncare, și un salariu trăim din el".

"Într-o lună dau, cam, să zic pe mâncare cam în jur de opt sute de lei și înainte dădeam patru sute sau cinci sute. Nu ne mai hazardăm".

Inflația în luna iulie a scăzut sub zece procente. Tot este mult peste o inflație sănătoasă, care, potrivit specialiștilor, este de doi la sută.

"Sigur că ne-am dori și noi o țintă de doi la sută, dar este mai greu de atins în condițiile României care a avut din nouăzeci și până acum, a avut parte de șase cifre inflaționiste, ceea ce nu s-a întâmplat nicăieri în lume".

Conform prognozelor BNR, la finalul anului curent vom avea o inflație de 7% și abia la finalul anului 2023 am putea avea o inflație mai blândă cu buzunarele noastre, de 3,5%.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si