Close sidebar
Close sidebar

VIDEO- Maraton contra scumpirilor. În 2025, este posibil ca România să cunoască o inflație normală

Ne-am obișnuit să vedem scumpiri de la o săptămână la alta, dar nu ar trebui să fie o normalitate asta. Ritmul în care au crescut prețurile în ultimul an a început să se dămolească, dar abia în 2025 am putea vedea o inflație sănătoasă, spun experții. Până atunci, oamenii vor fi mereu cu un pas în urma scumpirilor.

Redactia Stirile Kanal D,

Maraton contra scumpirilor [Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol

Nu este o noutate că prețurile au luat o razna în ultimul an. Între timp, scumpirile au început să încetinească, dar încă sunt la un nivel ridicat. Dacă aruncăm o privire în trecut, vedem că prețurile creșteau cu două sau patru procente pe an, un ritm cu care oamenii puteau ține pasul. Acum, inflația anuală a atins chiar și șaisprezece la sută se pare.

"Foarte, foarte mult dintr-o dată, niciodată, ca anul ăsta nu, n-a fost niciodată, a fost destul de abruptă creșterea prețurilor ce să spun se, se simte, se simte foarte tare".

Citește și: VIDEO- Prețul e la fel, cantitățile s-au micșorat. "Shrinkflation", consecință a inflației

Unele alimente s-au scumpit anul acesta cât în ultimele două decenii. Să luăm ca exemplu, un pachet de unt. În 2018 acesta a costat 12 lei, iar până în 2021 s-a scumpit cu aproximativ treizeci de bani pe an. În perioada 2022-2023 a avut loc explozia, iar untul s-a scumpit atunci cu șase lei, adică o creștere de peste 40%.

Luați prin surprindere, mulți se află într-o cursă continuă cu prețurile și pare că nu le vor ajunge niciodată din urmă.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

"- Țineți pasul cu prețurile?

- Nu prea, deci în loc să iau cât luam, iau la jumate".

"Un salariu se duce strict pe datorii, deci cele casnice și mâncare, și un salariu trăim din el".

"Într-o lună dau, cam, să zic pe mâncare cam în jur de opt sute de lei și înainte dădeam patru sute sau cinci sute. Nu ne mai hazardăm".

Inflația în luna iulie a scăzut sub zece procente. Tot este mult peste o inflație sănătoasă, care, potrivit specialiștilor, este de doi la sută.

"Sigur că ne-am dori și noi o țintă de doi la sută, dar este mai greu de atins în condițiile României care a avut din nouăzeci și până acum, a avut parte de șase cifre inflaționiste, ceea ce nu s-a întâmplat nicăieri în lume".

Conform prognozelor BNR, la finalul anului curent vom avea o inflație de 7% și abia la finalul anului 2023 am putea avea o inflație mai blândă cu buzunarele noastre, de 3,5%.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI