În prezent, educația financiară în rândul tinerilor nu este atât de promovată pe cât ar fi necesar, de aceea, gestionarea, investirea și economisirea banilor este ,,limbă străină’’ pentru mulți dintre tinerii români. Tinerii cu vârsta de până în 25 de ani preferă să se îndrepte spre satisfacerea nevoilor imediate, cum ar fi achiziționarea de gadget-uri sau participarea la diverse evenimente, arată studiile. De asemenea, o mare parte din cheltuieli constau în îmbrăcăminte, alimente, locuință, vicii și diverse abonamente.

Deși majoritatea cunosc faptul că banii puși deoparte pot fi de ajutor în situațiile neprevazute, mult prea puțini economisesc.

Un sondaj efectuat de Standard & Poor’s a plasat România pe ultimul loc în Uniunea Europeana în materie de cunoștințe financiare.
• Rata de alfabetizare financiară a românilor este de doar 22%.
• Liderii acestui clasament – Suedia, Danemarca și Norvegia au o rata de 71%.
• Ratele de alfabetizare financiară variază destul de mult de-a lungul continentului. În medie, 52% dintre adulții din Europa înțeleg conceptele financiare.
• La nivel global, 35% din bărbați și 30% dintre femei sunt alfabetizați financiar.

Reporterul Știrilor Kanal D, Claudia Costandiș, a realizat, în exclusivitate pentru Stirile Kanal D, un interviu cu Ministrul de Finanțe Marcel Boloș, în care a abordat tema educației financiare în rândul tinerilor. Marcel Boloș a evidențiat greșelile financiare pe care le fac tinerii, dar le-a oferit și sfaturi practice.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

”Cred că educația financiară, fiind un proces de lungă durată și primele lucruri de bază cred că încep din viața de familie, când ai un anumit buget la dispoziție și din acel buget trebuie să îți suporți o serie de cheltuieli”, spune Ministrul de Finanțe.

În ce domenii ar trebui să investească tinerii din România?

Ca și sfat, astfel încât tinerii să poată căpăta o independență financiară, Marcel Boloș a explicat că investițiile în piața de capital, în acțiuni și obligațiuni, deși riscante, sunt cele mai bănoase în momentul de față. Totodată, pentru a ajunge să facă inteligent astfel de investiții, tinerii sunt obligați să se folosească de inteligență, de noțiunile teoretice, dar și practice învățate de-a lungul timpului.

Totodată, acesta a spus că industria creativă și IT-ul sunt domeniile care au câștigat teren în ultimii ani.

”La modă acum este industria creativă și industria de IT, în care tinerii cu un bagaj bogat de cunoștințe și cu un laptop pot să își creeze universul lor și independența financiară, ceea ce este de lăudat”, a mai adăugat Marcel Boloș.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si