VIDEO. Marcel Ciolacu, anunț important de la Guvern despre concediile medicale și restructurarea ministerelor
Premierul Marcel Ciolacu a făcut declarații de presă înaintea ședintei de Guvern de joi, 11 aprilie 2024. "Am decis, pentru a treia oară, să reanalizăm subiectul concediilor medicale ca să putem corecta tot ne-a fost semnalat", a precizat prim-ministrul României.
Așa-numita "taxă pe boală" a fost reanalizată de Guvernul României, printr-un nou act normativ, iar principalele modificări au fost anunțate de premierul Ciolacu.
"Am decis, pentru a treia oară, să reanalizăm subiectul concediilor medicale ca să putem corecta tot ne-a fost semnalat! Astfel, se percepe CASS doar pentru concediile medicale în cazul bolilor obișnuite, a celor ce impun carantina și reducerea cu 25%
a timpului de lucru", a declarat Marcel Ciolacu.
Noi excepții la "taxa pe boală"
Potrivit premierului, toate celelalte indemnizații de concediu medical vor fi scutite de CASS.
"Indiferent că e vorba de concediu medical prenatal, pentru îngrijirea copilului bolnav, afecțiuni oncologice sau pentru boli grave ori cronice. Cu alte cuvinte, cei care sunt într-o astfel de situație și au concediu medical, vor avea și venituri mai mari cu valoarea CASS-ului, respectiv 10%", a
adăugat șeful Guvernului.
Marcel Ciolacu: 9 ministere și-au redus structura de personal
Premierul Ciolacu a mai anunțat că, în cadrul reformei bugetare, a sosit momentul reorganizării celui mai bănos și mai important minister în an electoral, Ministerul Dezvoltării.
Premierul a precizat că până pe 30 iunie trebuie finalizată reorganizarea tuturor ministerelor.
"Aprobăm azi și reorganizarea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Deja 9 din cele 20 de instituții centrale ale Guvernului și-au redus structura de personal și vom accelera procesul cu restul ministerelor, ca să ne încadrăm în termenul asumat, de 30 iunie", a precizat premierul.
Care este "cea mai importantă veste" pentru români, în opinia premierului
Premierul Marcel Ciolacu a mai spus că în luna martie inflaţia a fost de 6,6%, comparativ cu 7,2% în februarie, iar acest lucru demonstrează că prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze, precum şi plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază au fost
decizii corecte.
"Cea mai importantă veste este scăderea inflaţiei în luna martie la 6,6% de la 7,2%, cât era în februarie. Asta arată că prelungirea plafonării la energie şi gaze, precum şi plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază au fost deciziile corecte. Şi, în continuare, vom lua măsurile necesare, astfel încât inflaţia să continue pe acest trend descendent, aşa cum am promis, fiind una dintre cele mai bune soluţii pentru creşterea nivelului de trai", a spus premierul, la începutul şedinţei de Guvern.