"Satul din Dolj amplasat pe o rezervă de gaze e ca o bombă cu ceas. O gospodărie a explodat acolo, iar măsurătorile arată depășiri periculoase și în alte zone. Dar autoritățile se bâlbâie când vine vorba de luarea unor decizii ferme. Au fost evacuați doar patru localnici până acum. În plus, nu s-au făcut măsurători în toate casele din sat. Oricum, unii locuitori par deciși să ignore pericolul și să rămână în gospodării, indiferent de riscuri", a transmis Cristian Sabbagh.

Lăsați să trăiască pe o pungă de gaze

"Acuma mi-e frică, nici lumina n-o mai aprinsei de frică, că ferească Dumnezeu, nu știi. Ferească Dumnezeu! Maica Domnului cred că ne-a păzit și ne-a ferit", a spus o localnică.

Patru localnici din gospodăriile aflate în apropierea casei afectate au fost evacuați ieri seară din satul care stă pe un butoi cu pulbere. Acum, o parte din cei rămași încă în zonă se tem pentru viața lor, dar nu toți vor să-și părăsească locuințele.

"Dacă n-au luat aminte acuma doi ani de zile, când a ieșit flacăra... și-acuma, după ce se întâmplă câte un necaz, atuncea... Putea să se aleagă praful și aici, de toate casele astea dimprejur", a spus un localnic.

În 2022, un localnic a săpat un puț la 75 de metri adâncime și a dat de o pungă de gaze. De atunci s-au făcut plângeri legate de această problemă și totul a culminat cu explozia de săptămâna trecută, petrecută chiar în gospodăria omului care locuia peste rezerva de gaze.

Ce fac autoritățile? Repetă măsurătorile...

"Este a doua zi, a doua oară când vin să verifice, la care au zis că s-ar găsi sută la sută", a spus un localnic.

În zona puțului săpat acum 2 ani și teoretic astupat ca la carte, concentrația de gaz metan este de sută la sută. În zona fântânii din gospodăria unde s-a produs explozie, concentrația este 16,5 la sută.

În curte, în altă zonă, măsurătorilor au indicat o altă concentrație de sută la sută. În două gropi de lângă casa care a explodat, concentrația era cuprinsă între 21 și 40 la sută. Și în camera unde s-a produs deflagrația aparatele au indicat o valoare de 27,5 la sută. Probleme sunt și la vecini.

"Ieri au venit, au împrejmuit și nu mi-au spus absolut nimic", a spus un localnic.

În curtea acestui bărbat, de pildă, echipajul CBRN a găsit astăzi o concentrație mare de gaz. Chiar dacă situația este gravă, autoritățile nu l-au evacuat.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

La alte case din sat nici măcar nu au fost făcute verificări. Asta deși autoritățile se bat cu pumnii în piept și spun că situația este sub control.

"- Au venit, dar până la noi, până aicea.
- Deci n-au intrat și la dumneavoastră?
- Nu, n-au intrat. Stăm stresați, ne e frică, că nu știm ce s-o întâmpla.
- De când s-a întâmplat explozia ați mai făcut focul?
- Noi am făcut, da, am făcut, dar cu teamă", a spus o localnică.

Până când autoritățile nu-i vor spune să evacueze zona, această femeie a rămas în sat și are acum grijă de animalele proprietarului casei distruse, aflat încă la spital.

"- Cum dormiți, doamnă, noaptea, după tot ce s-a întâmplat?
- Cu frică, cu frică! Poate și când facem focul în sobă, nu se știe, o veni și peste noi", a spus o localnică.

"Dau semnătură, proprietar, eu răspund ce se întâmplă și copiii mei. Și din casa mea eu n-aș pleca de aicea, domne! Unde să fie pericol de explozie?", a spus un localnic.

Satul e vitregit de tineri, iar cei rămași în urmă țin cu dinții de gospodării.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

"Dacă e să mori, mori. Te ascunzi undeva de moarte? Ce să fac, acum să nu mai vin acasă că...? S-a întâmplat ce s-a întâmplat... o fi avut scurgeri, ceva, de s-a infiltrat pe sub casă... Că el acolo unchiu-miu nu făcea focul tot timpul, făcea numai să încălzească pereții", a spus o localnică.

Momentan, autoritățile nu se gândesc să decidă evacuarea pentru tot satul, dar continuă măsurătorile.

Citește și: VIDEO- Pericol iminent de explozie în satul din Dolj! Mai multe familii au fost strămutate din cauza riscului uriaș


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si