"Ancheta în cazul incendiului cumplit care a mistuit Ferma Dacilor în a doua zi de Crăciun și a dus la moartea a opt persoane este departe de a se încheia. Mărturiile martorilor din dosar dar și cele ale supraviețuitorilor adâncesc misterul izbucnirii focului. Atenție urmează imagini și informații cu un puternic impact emoțional", a transmis Silvia Ioniță.

Mărturiile șocante ale lui Matei, supraviețuitor în incendiul de la Ferma Dacilor

Mărturii șocante din infernul de la Ferma Dacilor[Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

"La ora 04:50 fratele meu a mers la toaletă și mi-a spus că a simțit miros de fum în cameră. M-am trezit și eu m-am uitat la ceas era 04.50, fratele meu a deschis ușa, moment în care a intrat un fum puternic din hol. Fratele meu a început să țipe foarte tare, s-au trezit toți chiar și cei de la pater. Eu am observat doar fum pe hol fără a vedea foc", a spus un copil supraviețuitor în incendiu.

Este mărturia șocantă a unuia dintre copiii care au supraviețuit incendiului devastator ce a frânt 8 destine. Printre lacrimi, Matei, băiatul de 16 ani a povestit pas cu pas ce își amintește din seara tragediei.

"După strigătele fratelui meu s-a trezit și tatăl meu care a scos-o pe mama mea afară, iar eu m-am dus în cameră și am luat telefonul. Nu puteam respira deloc, era fumul foarte dens, m-am lăsat jos pentru a putea respira puțin, iar Luca mi-a zis ce să facem, eu i-am răspuns că trebuie să ieșim afară.

I-am auzit pe Petru și Victor care țipau de durere. Eu am deschis ușa și am ieșit, Luca trebuia să fie în spatele meu și nu știu de ce nu a ieșit cu mine. Pompierii au ajuns la 40 minute din momentul în care am simțit fumul. Cât am stat în ambulanță focul nu ajunsese la camere era doar fum. Apoi am văzut că la intrarea în restaurant era foc", a spus Matei, în lacrimi.

Doar o minune a făcut ca el și mama sa să iasă din flăcările iadului. Tatăl său s-a întors după ceilalți doi frați însă din păcate nu au mai reușit să iasă.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Din trupurile neînsuflețite ale victimelor nu a mai rămas aproape nimic. Rămășițele au trebuit identificate pe baza probelor ADN iar analizele arată că cel puțin 4 din cele 8 victime au avut parte de o moarte extrem de violentă.

Cornel Dinicu, patronul complexului turistic din Tohani care a ars din temelii, bănuiește că focul ar fi fost pus intenționat și arată cu degetul spre doi angajați moldoveni care ar fi fost cazați în încăperile complexului. Cu toate acestea, ambii au negat că ar avea vreo legătură cu tragedia.

"Sunt convins că cineva a dat foc, restaurantul nu era închis pe timp de noapte.(....) Alexandra mi-a spus că în timpul în care toată lumea încerca să găsească o soluție pentru salvarea celor aflați în interior, aceștia erau complet impasibili, probabil ieșiseră printre primii și fumau", a mărturisit Cornel Dinicu.

Omul de afaceri a mărturisit în fața instanței că ar fi încercat să stingă de unul singur flăcările, însă fără succes.

Ar fi încercat să ajungă la mansardă pentru a-și salva copilul dar și restul oamenilor însă fumul ar fi fost mult prea dens. Cu toate astea, nu ar fi văzut flacără în momentul în care a montat un furtun la unul dintre hidranți și, ajutat de o persoană a orientat jetul de apă pe mansardă.

O altă ipoteză luată în calcul de anchetatorii ar putea fi problema curentului electric. Mărturiile martorilor din dosar arată că ferma ar fi avut frecvent pene de curent dar și probleme cu dispozitivele ce se suprazîncălzeau. Deși patronul dar și administratorii ar fi sesizat în nenumărate rânduri aceste defecțiuni- reprezentanții companiei de electricitate nu ar fi făcut nimic.

În noaptea tragediei, centrala termică s-ar fi defectat și ar fi fost montate mai multe calorifere la mansarda care a fost mistuită de flăcări.

Centrala termică a suferit o defecțiune, iar unul dintre administratori i-a solicitat să ducă calorifere electrice în camerele aflate în clădirea principală atât la parter, cât și la mansardă. După aproximativ o oră martora a declarat că problema centralei a fost rezolvată, iar personal a mers în camera de jos unde din priză a scos caloriferul. Cu privire la celelalte calorifere de la mansardă, martora cunoaște că acestea au fost scoase din priză de către unul dintre musafiri.

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Motivul pentru care Nicki Minaj și-a anulat concertul de la Saga Festival: "Trebuie să mă asigur că iau decizii corecte". Superstarul internațional era cap de afiș- radioimpuls.ro

Citește și: Răsturnare de situație în ancheta privind incendiul de la Ferma Dacilor

Mai mulți factori ar fi putut să provoace tragedia de la Tohani, este concluzia anchetatorilor. Șocant este că specialiștii au găsit obiecte suspecte printre dărmăturile fermei. Mai multe materiale pirotehnice neexplodate au fost descoperite. Dacă au sau nu legătură- vor stabili oamenii legii.

Între timp, patronul Cornel Dinicu rămâne în arest preventiv iar administratorii complexului au fost plasați în arest la domiciliu. Pensiunea funcționa fără autorizație de securitate la incendiu încă din 2019, deși au fost găsite, în urma controalelor, mai multe nereguli.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si