VIDEO | Măștile de protecție contra gripei au dispărut din farmacii. Mulți dintre cei care au apucat să le cumpere nu știu să le folosească
Măştile de protecţie nu numai că au disparut din farmacii, dar cei care au apucat să le cumpere le poartă adesea incorect şi ineficient. Cu 14 morti din cauza gripei, medicii trag un semnal de alarmă cu privire la folosirea lor.
Degeaba isi mai doreste acum cineva sa cumpere masti. In farmacii, au disparut. Le vedem, însă, purtate pe strada, in mijloacele de transport in comun sau in spatiile inchise pentu că măcar în teorie, măştile reprezinta una dintre cele mai eficiente metode pentru a ne proteja organismul de virusuri. Insa totul e in zadar, cand masca nu este aplicata asa cum trebuie.
Indicatiile medicilor sunt foarte clare si nu lasa loc interpretarilor.
Eva Cristescu, medic de familie: Corect inseamna ca daca este o masca cu doua fete, ca aceasta, intotdeauna o vom pune cu partea colarata in exterior si cu partea metalica in sus, ca sa o putem mula pe nas.
O clipă de neatenţie poate face inutilă purtarea măştilor.
Pe piata, exista, in acest moment, mai multe tipuri de masti. Fiecare categorie are, insa, un grad diferit de protectie. Unele au filtru.
Oana Oancea, farmacist: Ajuta sa filtreze cumva aerul si sa treaca toti microbii si este mult mai eficienta decat masca simpla, in 3 straturi. Si are durata mai lunga, pentru ca nu se umezeste asa repede.
Măștile de protecție contra gripei au dispărut din farmacii
Cele mai eficiente sunt mastile cu filtru de aer 3M, pe care putini le cumpara din cauza pretului ridicat- 100 de lei.
Virusul gripal de anul acesta a facut pana acum 14 victime si a imbolnavit peste 3.600 de oameni la nivel national. Copiii sunt cei mai afectaţi!
Eva Cristescu, medic de familie: Virusurile care au circulat si care circula anul acesta sunt cu sensibilitate mai mare pentru copii, deci mai degraba fac copii virus, decat adultii! Sigur este de vina ca nu sunt vaccinati si cu certitudine- si ghilimelele de rigoare- si pentru faptul ca merg in colectiviate.
Pentru o protectie ridicata, medicii recomanda ca utilizarea mastilor sa fie folosita in special in spatiile inchise si in combinatie cu masurile minime de igiena: spaltul frecvent al mainilor, utilizarea servetelelor de unica folosimta si schimbarea hainelor de strada imediat ce intrăm in casa.