Disperarea pentru droguri îi împinge spre gesturi extreme

"Noi nu suntem toxicomani, noi suntem..."

"Băi sunt rupt în gură...dezanaxat și beat...m-am strecurat în spitalul Floreasca... Ce medicamente fur și eu de aici? Ia ce-i asta oare?! Ăștia au toate drogurile încuiate pe undeva...trebuie să găsesc un loc în care există droguri la Spitalul Floreasca..."

Disperarea sau teribilismul îi impinge pe mulți, din ce în ce mai tineri, către gesturi extreme.

În România sunt peste 200 medicamente care se eliberează numai pe bază de rețetă specială, dar tinerii le folosesc pe post de droguri. Și incidența consumatorilor tineri a crescut enorm, de la un an la altul. Dacă în anul 2022 la Spitalul Obregia ajungeau în fiecare lună cam 12 adolescenți consumatori de droguri, anul acesta media a crescut la 19 pe lună.

"Mi se pare că vârsta a încept să scadă un pic...dacă înainte era mult mai frecventă în rândul adolescenților mari, acum sunt într-adevăr și cazuri de consum începute undeva la 12-13 ani", a declarat Cristina Anghel, medic psihiatru.

Adolescenții fie fac rost de o rețetă prescrisă de la un medic și merg la farmacie, fie ajung să le procure din cu totul alte locuri. Spre exemplu, la o simplă căutare pe internet, descoperim zeci de substanțe interzise vândute la liber.

Situația a ajuns până la urechile ministrului sănătății, care a tras un semnal de alarmă.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

"Problema este că de cele mai multe ori...nu din farmacii se procură!", a declarat Alexandru Rafila.

În plus, de multe ori substanțele sunt combinate și transformate în cocktailuri pe care nici medicii nu le pot identifica prin testare.

"De obicei combinațiile sunt făcute din substanțe cu droguri ilicite, clasice... pentru că ...din dorința de a avea o cantitate mai mare din drogul respectiv...se îndoaie drogul cu anumite medicamente cu efect similar... de obicei ei încearcă să ia un astfel de tratament fără rețetă, sau chiar uneori simulând efectele unor afecțiuni în care pot fi prescrise aceste medicamente", a declarat Bogdan Gheorghe, Agenția Națională Antidrog.

Citește și: VIDEO- Descinderi cu mascații la „fabrica de vise”. Dispozitive de vapat, prăjituri și jeleuri cu substanțe psihoactive

Farmaciștii sunt copleșiți de astfel de cazuri

Zilnic trec pragul farmaciilor tot felul de indivizi care încearcă să îi păcălească.

"Oamenii vin, încearcă, unii nici nu știu că trebuie rețetă pentru un asemenea medicament... Întâlnim persoane care se văd de la distanță că nu sunt în regulă nu au o stare în regulă ...vă dați seama când vin în farmacii îi cunoști, nu ai cum să nu îi depistezi și să nu își dai seama ce vor de fapt", a declarat Paul Negoiță, farmacist.

Surse din poliție spun că există și cazuri în care dealerii fac studii, ajung să lucreze în farmacii, iar astfel au marfa la discreție.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Autoritățile încearcă să țină pasul, însă par depășite de situație. Pentru a mai reduce din numărul de consumatori, a fost extinsă lista medicamentelor eliberate pe bază de prescripție medicală specială. Zopiclon, cinolazepam și tramadol nu vor mai putea fi cumpărate cu o rețetă simplă.

Aceste formulare nu se eliberează decât de către Casa de Asigurări pe baza parafei medicului care solicită eliberarea lor.
Astfel de tratamente duc în doar câteva zile către dependența. Mai grav, spun specialiștii, este faptul că de multe ori tinerii ajung să consume inclusiv medicație veterinară, ori alte substanțe contrafăcute care le fac și mai mult rău.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si