„Dacă aveți în plan să mergeți în vacanță, dar în Grecia, trebuie să fiți atenți la medicamentele pe care le puneți în bagaj. Unele pastile, folosite frecvent la noi, sunt interzise acolo. Care sunt medicamentele, ne spune colega mea, Larisa Rațiu, care este alături de un farmacist”.

Citește și: VIDEO Căldură record! Orașele sunt insule de foc

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare- wowbiz.ro

Larisa Rațiu, reporter: Sunt anumite pastile care conțin substanțe interzise în Grecia. Care sunt acestea aflăm chiar acum de la doamna Beatrice Peteanu. În primul rând, care sunt aceste pastile pe care nu ar trebui să le punem în bagaj dacă plecăm în vacanță în Grecia

Ce medicamente trebuie să lăsăm acasă atunci când plecăm în vacanță în Grecia

Beatrice Peteanu, farmacist: Întâi, trebuie să avem grijă. Orice medicament în România, care se elibrează pe acest tip de formular, este cu restricții în toate țările din Europa. În anumite țări este permisă este permisă intrarea, dacă se justifică din punct de vedere legal rețeta ei, dar nu trebuie să depășească cantitatea luată în țară în perioada șederii. De asemenea, trebuie să știm că la aceste medicamente intervin aceleași sancțiuni în ceea ce privește condusul sub influența lor.

Aici ar trebui să plecăm cu rețeta, să fie rețeta în termen și cantitatea exactă pentru perioada șederii. Problema este la medicamentele care sunt interzise în Grecia, cum ar fi cele pe bază de codeină. La noi în țară există foarte multe medicamente, OTC-uri, care se eliberează fără prescripție medicală, cu doze chiar foarte mari de codeină. Aici trebuie să știm că sunt cele care sunt pentru dureri de cap, analgezice și unde concentrația se apropie de doza recomandată pe rețeta verde.
Trebuie să avem grijă la ce medicamente luăm cu noi, să știm că medicamentele pe formular verde, din clasa benzodiazepinelor. În anumite țări, chiar și Algocalminul și mai ales Tramadolul nu se aduce în alte țări din România, fără rețetă.

Larisa Rațiu, reporter: Dar există și înlocuitoare pentru aceste medicamente, cele care sunt interzise în Grecia?

Beatrice Peteanu, farmacist: Bineînțeles! Vorbim doar de clasice analgezice antiinflamatoare. Putem să folosim variantele clasice de Ibuprofen, aspirină și Paracetamol și să ne limităm să lăsăm acasă tot ce este pe bază de codeină.

Citește și: VIDEO Analgezicele ar putea avea riscuri uriașe pentru organism

Ce medicamente nu trebuie să ne lipsească

Larisa Rațiu, reporter: Pe scurt, ce medicamente nu ar trebui să ne lipsească atunci când plecăm în vacanță?

Citeste si: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea a suferit un grav accident! Fosta concurentă ”Bravo, ai stil!” desfigurată: ”Am intrat frontal într-un TIR”- radioimpuls.ro

Beatrice Peteanu, farmacist: Trusa, bineînțeles că este justificată și de sezonul plecării, și de locație. Trusa de urgență trebuie să conțină medicamentele care sunt: antivomitive, pentru persoanele care au rău de transport, poate probiotice, antidiareice, inclusiv laxative. Medicamentele care sunt pentru dureri de cap și cele care sunt pentru insolație, apoi, săruri de hidratare.

Pentru copiii mici este mult mai mare bagajul, vorbim de antitermice, antifebrile, Paracetamol, termometru neapărat.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si