„Veți vedea acum o poveste demnă luat exemplu. Într-un spital din Moldova, din cei 10 doctori care alină suferințele bolnavilor, 8 fac naveta de la zeci de kilometri distanță. Printre ei, și managerul”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

Medicii fac naveta pentru a se îngriji de bolnavi

Am urcat în trenul personal Suceava-Iași, via Pașcani. Abia s-a crăpat de ziuă, iar printre sutele de navetiști o regăsim pe Cătălina Roșca.

Are 62 de ani. E medic și manager de spital. Unul din acei medici care fac eforturi uriașe ca să țină în viață sistemul sanitar. Și nu de ieri, de azi. Ci de trei decenii.

„Naveta zilnică o fac din 94”, a spus Cătălina Roșca.
Așa erau vremurile atunci. Doctori, profesori, avocați, judecători, muncitori în construcții sau simpli vânzători... Cu toții băteau drumul lung spre serviciu laolaltă. N-aveau prejudecăți. Nici pretenții. Iubeau meseria. Își iubeau semenii. Și se respectau.
Pentru unii, acest timp e o pierdere de vreme. Pentru ea a fost o rutină și totodată un bun prilej de a citi cărți sau de a studia.
Ne povestește că se trezește zilnic la 5 dimineața. Hrănește cățelul, mai face una, alta prin casă și pornește la drum spre serviciu. Din vorbă în vorbă, timpul zboară, iar trenul ajunge în gara din Pașcani.

Aici, Cătălina le zărește pe colegele ei, și ele navetiste.

Ajungem apoi la spitalul CF Pașcani care funcționează în niște clădiri vechi de când lumea. Cătălina Roșca îmbracă halatul alb și trece la treabă. Pe lângă problemele administrative care trebuiesc rezolvate rapid, doctorul se duce în laborator, unde analizează probele recoltate de la pacienți. O lăsăm să-și facă treaba și ne îndreptăm spre saloane.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO- Doi străini, studenți la Medicină în București, arată lumii cele mai frumoase părți ale României

Ea este Andreea Matieș, medic primar recuperare. Tânăra face și ea naveta, tot de la Iași. Ne mărturisește că resimte oboseala drumului, însă e mai puternică dorința de a salva semenii. Iar bucuria unui bolnav vindecat nu se compară cu nimic pe lume.
Din cei zece medici care lucrează aici, opt fac naveta. Unii cu trenul, alții cu mașina. Ca o ironie a sorții, vin pe drumul supranumit „al morții” din pricina numărului mare de accidente mortale. Iar transportul nu le este decontat.
Gabriela Savin e chirurg și s-a alăturat în urmă cu șase ani personalului medical din acest spital.
Iar situația dramatică întâlnită la Pașcani e trasă la indigo în multe localități din țară. Iar dacă vorbim despre sate, peste 500 nu au nici măcar medic de familie. Prin urmare, chiar dacă ar fi doctori dispuși să facă naveta zeci de kilometri, tot nu e suficient pentru ca tot românul să aibă acces la servicii de sănătate demne de acest milenii.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si