In articol:
„Ciocani, lucernă, foi de porumb, iarbă, dacă ai de unde să o cosești”, a spus un fermier.
Este meniul clasic pentru vacile din gospodăria familiei Nedelcu. Soții au în grajd patru vaci și un vițel, de îngrijirea cărora trebuie să se ocupe mai tot timpul.
Se diversifică meniul vacilor. Algele ar putea fi introduse în meniul acestora
„Noi sperăm, cu ce mai avem și sus să ne ajungă tot anul. Suplinim cu tărâță, mai luăm și borhot de bere. Mai aduce soțul frunze de varză”, a
Tocmai au aflat că furajele naturale sunt cauza schimbărilor climatice. Odată consumate de bovine, produc gaze intestinale cu un conținut ridicat de metan, pe care le elimină în atmosferă. Soluția salvatoare vine de la un grup de cercetători din Suedia care spun că introducerea unui tip de alge marine în meniul rumegătoarelor va elimina 90 la sută din gazele nocive eliminate de vaci.
„- Dacă mănâncă alge? Ce, nu mai face mizerie? Ca și omul, ați văzut, mănânci ceva, fasole sau nu știu ce, nu tot chestii de-astea? Fiecare mâncare își are mirosul ei specific.
Uniunea Europeană a primit un raport al Agenției Suedeze pentru Protecția Mediului privind reducerea emisiilor de metan prin această metodă, astfel că în viitor hrănirea cu alge a vacilor ar putea fi introdusă în toate țările membre.
Unele studii arată că vitele sunt responsabile pentru cel puţin 4% din emisiile de gaze de seră de pe planetă. Cât despre cât de ușor de aplicat ar fi măsura la noi...
„Algele, ca să fie recoltate într-o formă utilizabilă, ar trebui să iasă în larg, să fie niște sisteme care să recolteze aceste alge și ele apoi să fie reconstituite... este o soluție de viitor”, a explicat un biolog.
Metanul are un impact asupra procesului de încălzire globală de 120 de ori mai mare decât dioxidul de carbon.