„Peste 40 de zile pe an ei nu sunt acasă, lângă familii, și nici la muncă. Ci pe drum. Sunt sutele de mii de femei și bărbați care pleacă pe întuneric de acasă și fac naveta să lucreze în marile orașe. O cunoaștem acum pe doamna Liliana, care de ani de zile vede răsăritul prin geamul aburit al unui maxi-taxi care o duce zeci de kilometri către București”, a transmis Simona Pătruleasa, prezentatoarea Știrilor Kanal D.

Mereu la drum pentru o viață mai bună

„Mă numesc Liliana Popa și mă ocup cu curățenia în casele oamenilor. Mă trezesc de dimineață, vin aici la bucătărie, aprind focul, după aceea fac o cafeluță, după aceea mă duc la porcușori, și mă duc la maxi-taxi la șoseaua principală și merg la București”, a spus doamna Liliana.
„- La ce ora sună alarma?

- La 5 sună alarma. Și deja ma trezesc, ca să termin treburile până plec la maxi”, a mărturisit femeia.

Citește și: Mesajul de 1 decembrie al lui Marcel Ciolacu. „O Românie puternică este un obiectiv firesc, capabil să ne unească”

Suntem în județul Dâmbovița, e liniște și întuneric. Când am ajuns, singurul bec aprins de pe stradă era acasă la doamna Liliana.

Așa am știut unde trebuie să oprim. De ani de zile se împarte între munca de acasă și cea de la oraș, la fel ca alți 700 de mii de navetiști români. E povestea celor care o iau la drum mereu înaintea celorlalți și care-și caută în fiecare zi puterea de a merge mai departe. Pentru Liliana, puterea e nepoțica ei.

„- Ei, aici e iubirea mea.

- Cine e acolo?

- Nepoțica mea care îmi face cadouri de ziua mea, când pleacă în excursii în tabără îmi aduce ceva cu cea mai bună bunică. Mă iubește foarte mult pentru că eu am crescut-o”, a mai spus doamna Liliana.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Pentru ea, Liliana nu ar schimba nimic din rutina dimineților. Indiferent cât ar fi de greu.

Cu aceste vorbe în minte, mergem să terminăm treaba ca să pornim la drum.

„- Ce facem acum?

- Dăm la porci. Să mâncăm șorici”, a spus doamna Liliana.

E ora 6 și pornim spre șosea. Ne mai așteaptă încă două ore și trei mijloace de transport până ajungem la destinație.

Ajungem în București pe lumină. Mai luăm două autobuze până la familia la care Liliana va lucra astăzi.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

„- De cât timp ați plecat de acasă?

- Aproximativ două ore, că a fost traficul foarte greu”, a continuat femeia.

Noi suntem deja obosiți. Pentru Liliana, treaba abia acum începe. Intră pe ușile unui bloc modern, cu balcoane din sticlă și ne conduce până în apartament.

Povestea Lilianei e a multor români. Care prin vânt și frig, în microbuze, trenuri sau mașini personale, merg înainte. Iar ei ne dau tuturor o lecție importantă.
„Dacă vrem, se poate”, a mai spus femeia.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: