Președintele chinez Xi Jinping și liderul de la Casa Albă, Joe Biden, au avut o întâlnire la nivel înalt la Filoli Estate din San Francisco, la aproximativ 40 de km de metropola americană, miercuri seara.

Citește și: VIDEO. Președintele SUA, Joe Biden, față în față cu liderul Chinei, Xi Jinping. "Evitarea tensiunilor militare", ținta nr. 1 a întâlnirii

Presa de la Beijing transmite că "cei doi șefi de stat au avut un schimb de opinii sincer și aprofundat asupra problemelor strategice și generale esențiale pentru direcția relațiilor China-SUA și asupra problemelor majore care afectează pacea și dezvoltarea mondială".

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a cerut omologului său american să "înceteze înarmarea Taiwanului", dar a recunoscut că s-a reluat comunicarea la nivel înalt între cele doua armate, potrivit News.cn.

Xi Jinping: "Reunificarea Chinei este inevitabilă"

Menționând că lumea de astăzi trece prin schimbări profunde nevăzute în ultimul secol, Xi a spus că există două opțiuni pentru China și Statele Unite.

Prima este să sporească solidaritatea și cooperarea, să se unească pentru a face față provocărilor globale și să promoveze securitatea și prosperitatea globală.

A doua opțiune este să se agațe de mentalitatea cu sumă zero, în care nimeni nu are de câștigat, și să provoace rivalitate și confruntare, conducând lumea către tulburări și diviziuni.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Cele două opțiuni indică două direcții diferite care vor decide viitorul umanității și al planetei Pământ, a spus Xi Jinping, adăugând că relația dintre China și SUA, care este cea mai importantă relație bilaterală din lume,

ar trebui percepută și concepută în acest context larg.

Nu este o opțiune pentru China și Statele Unite, să își întoarcă spetele unul altuia, a remarcat Xi Jinping, subliniind că este nerealist ca una dintre țări să o remodeleze pe cealaltă. Conflictul și confruntarea vor avea consecințe insuportabile pentru ambele părți.

"Planeta este suficient de mare pentru ca ţările noastre să prospere", a afirmat Xi Jinping, în timp ce Washingtonul şi Beijingul se află într-o competiţie acerbă- economică, tehnologică, strategică și militară.

Joe Biden: Reluăm contactele militare directe cu China

Președintele american s-a declarat mulțumit de întâlnirea cu Xi Jinping, afirmând că a fost "cel mai constructiv dialog" de până acum și s-a reușit reluarea contextelor militare directe între SUA și China. 

Washingtonul aşteaptă de la China, un partener apropiat al Iranului şi Rusiei, să nu agraveze crizele internaţionale majore: conflictul dintre Israel şi Hamas, precum şi războiul din Ucraina.

Joe Biden și-a reiterat ideea că Xi Jinping este un dictator:

Taiwan, mărul discordiei între China și SUA

Președintele Chinei a transmis tranșant că "reunificarea Chinei va fi realizată, este inevitabil", lucru care contravine viziunilor de la Washington. 

"Statele Unite(...) trebuie să înceteze să înarmeze Taiwanul şi să sprijine reunificarea paşnică a Chinei", declarat Xi Jinping în cadrul întrevederii avute cu Joe Biden în California.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Citește și: Vladimir Putin cere o cooperare militară mai puternică între Rusia și China

"Reunificarea Chinei va fi realizată, este inevitabil", a declarat preşedintele chinez în cadrul convorbirilor avute cu omologul său american, potrivit unui raport al Ministerului chinez al Afacerilor Externe.

Statutul insulei, a cărei suveranitate este revendicată de Beijing şi unde vor avea loc în curând alegerile prezidenţiale, rămâne un subiect central al fricţiunilor dintre cele două ţări. Joe Biden i-a cerut miercuri preşedintelui chinez să "respecte procesul electoral" din Taiwan.

Xi Jinping: China nu vrea să își impună ideologia

Menționând că China promovează marea întinerire a națiunii chineze pe toate fronturile prin modernizarea Chinei, Xi Jinping a subliniat că țara nu va lua merge pe calea colonizării și jefuirii sau pe calea greșită de a căuta hegemonie cu putere din ce în ce mai mare.

China nu vrea să își exporte ideologia și nici nu are un plan de a depăși sau de a demonta Statele Unite. De asemenea, Statele Unite nu ar trebui să planifice pentru a suprima și a limita China, a adăugat liderul de la Beijing.

Mesajele lui Xi Jinping în presa chineză

[Sursa foto: CGTN.com]


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si