VIDEO - Mezelurile românești, fabricate din carne inferioară de pui importată
Multe dintre mezelurile româneşti, care ajung la raft, sunt fabricate din carne de pui inferioară adusă la preţuri de nimic, în special din Polonia.
Produs in România, dar cu carne din Uniunea Europeana! Este una dintre practicile perfect legale la care apelează, în ultima perioadă, acei procesatori care vor sa aibă costuri de producție cât mai mici. Tentați cel mai adesea sa NU citim etichetele produselor, cumpărăm fără să ştim ce mâncăm.
„Se găsesc toate aceste produse din import ca materie primă pentru tot ce consumăm, aici discutăm mai ales de produse procesate din carne, de la cremwurști de pui până la mai știu eu ce”, explică Sorin Mierlea, președintele InfoCons.
Specialiştii mai spun că această carne de import este folosită inclusiv pentru fabricarea unor produse... traditionale româneşti.
„Din păcate, pe etichetare nu avem foarte clar carnea de unde provine... nu stim daca e din Europa, din afara UE sau din Romania”, spune Sorin Mierlea.
Îngrijorările nu sunt legate doar de originea exactă a cărnii de pui- pe care voci avizate din domeniu şi-o doresc menţionată clar pe etichetă. Calitatea celei de import este, în multe cazuri, net inferioară celei pe care noi le-o dăm străinilor spun şi fermierii, şi specialiştii români.
„Exportăm calitatea întâi și ceea ce importăm nu este o calitate premium”, spune expertul în protecția consumatorului.
Directorul de dezvoltare al unui abator ne-a explicat în detaliu de ce ţara noastră a ajuns să importe aproape jumătate din carnea de pui pe care o consumăm, deşi producătorii autohtoni se plâng că au tone de carne premium de pui în....
congelatoare.„Procesatorii, având în vedere că pentru ei e un cost, e o materie primă preferă carnea congelată, pentru că e mult mai ieftină decât cea refrigerată, o pot stoca. Pentru ei e mană cerească această carne care vine din import”, spune expertul.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Cea mai multă carne de pasare de import vine din Polonia. şi o găsim chiar şi ca atare, la raft, nu doar în mezeluri.
Fermierii sunt disperați pentru ca, sub nicio formă, în condiţiile actuale, nu le pot face concurenţă producătorilor din Polonia.
„Vine carne din Polonia cu pret de carne in viu. Noi nu vindem puiul cu pene pe el, il vindem transat, etichetat”, spun fermierii.
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, cunoaşte foarte bine situaţiile: şi pe cea din Polonia sau alte ţări din care importăm carne de pui, dar şi ce se întâmplă în ţara noastră.
„Se importă cantități mari de carne de pasăre din alte țări membre care vin la prețuri semnificativ mai mici decât îl pot obține crescătorii noștri în România și încercăm să identificăm care sunt acele mecanisem prin care se pot obține prețuri
foarte mici.
Procesatorii întotdeauna vor lua produsele cele mai ieftine. Asta este una dintre problemele sau nevoile agriculturii românești, că nu reușim să integrăm toată producția primară”, spune ministrul Oros.
Contactat de Ştirile Kanal D, Sorin Minea, preşedintele Federatiei Patronatelor din Industria Alimentara, îi contrazice şi pe fermieri, şi pe Ministrul Agriculturii.
„Procesarea nu importă cantități mari din Polonia și nici nu aș avea de ce să le import. Acuzele că procesarea încurajează asta mi se par ridicole. Este totuși Ministrul Agriculturii și al Industriei Alimentare.
Nu prea cunosc industria alimentară și nu prea cunosc cu ce se mănâncă treaba asta. Iar să arunci pisica în curtea industrie este cel mai ușor lucru. Repet, nu există acest import de 40 la sută.
Citeste si: Fostul fotbalist Nicolae Oaidă, câștigător al Cupei României, a murit- radioimpuls.ro
Provenienţa E.U. înseamnă că materia primă respectivă provine din orice ţară din comunitatea europeană, inclusiv România!”, spune Sorin Minea.
Vestea ca, la raft, găsim şi produse românești, care, de fapt, sunt facute cu ingrediente de la străini nu-i mai surpinde pe multi cumpărători.
Ca să împiedice ca o astfel de situaţie să continue, Ministerul agriculturii alocă peste 760 de milioane de euro crecătorilor de animale si păsări, până în 2022, pentru ca acestia sa-și poată înfiinţa propriile fabrici de procesare și spaţii de depozitare.