Cherhanalele de la malul marii nu duc niciodata lipsa de clienti. Deși sezonul estival s-a încheiat, românii nu renunță la escapadele de o zi până la mare.

Midiile românești pot fi culese din nou. Bucurie pentru pescari

Vin aici special pentru o porție gustoasă de midii, cele mai căutate preparate.
"Noi stam cazati tocmai la Corbu si am venit aici special pentru midii, si pentru plaja bineinteles.

Este mai diferita", spun turiștii.

Citeste si: VIDEO- Măsline vopsite pe piață. Specialist: Pericol la fiecare pas

Cel mai cautat preparat de la malul marii noastre are, insa, gust bulgaresc. Asta pentru ca legislatia a interzis recoltarea fructelor de mare de pe teritoriul țării noastre, asa ca proprietarii au apelat la centrele de colectare din țările vecine. Desigur, Bulgaria se mândrește cu cele câteva zeci de crescătorii certificate ecologic, iar toate sunt profitabile. Asadar, vecinii bulgari care au o legislaţie flexibilă, au devenit principalul furnizor de scoici din tara noastra. Ne-o recunoaste si Matei Datcu, antreprenor de succes din Agigea.

Ape nepoluate, midiile de calitate pot fi culese de pescari

"De cati ani apelati la midiile din Bulgaria. De cativa ani pentru ca pana acum era o ferma de scoici la Agigea si am mers cu ea am tras pana nu s-a putut.

Apoi am mers in Bulgaria, am gasit niste baieti care colaborau si pot sa spun ca am linia mea de scoci acolo in Bulgaria, e aceeasi mare, exact aceeasi", spune antreprenorul.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: UPDATE. Primăria Capitalei neagă că plătește 2,5 milioane euro pentru 45 de parohii. Presa a scris că banii se duc în altare de vară, pardoseli de marmură și sisteme video

Lectia pe care ne-au dat-o din nou vecinii bulgari a venit cu modificari importante: mai nou, avem voie sa pescuim si noi scoici de calitate excelenta, de pe aproape tot litoralul romanesc.
"Midiile pot fi introduse pe piață pentru consum numai din zone clasificate. Așadar, autoritatile au stabilite 3 zone pretabile pentru recoltarea acestor delicatese: in Tulcea între Perișor și Chituc;  între Năvodari și portul Constanța, precum si între Agigea și Mangalia, pe o suprafață de 100 de mile patrate", relatează corespondentul Kanal D la Constanța, Paula Solomon.

Citeste si: Vinete. Cum se coc corect. Greșeala pe care o fac mulți când gătesc vinete

Pescarii nostri își aduc aminte de vremurile în care fiecare zi era imbelsugata: veneau încărcați până la mal cu plasele pline de pește și scoici, pe care le vindeau restaurantelor.

Pescarii, bucuroși că pot culege din nou midii românești

"Se puteau vinde midiile in Romania si dintr -o data s-a inchis, nu stiu de ce. Acum asta e o veste foarte buna pentru noi pentru ca putem sa recoltam din nou scoici", spun pescarii.


Amintim că în luna ianuarie Comisia Europenă a interzis pescarilor români să vândă midiile culese din Marea Neagră. Atunci a impus țării noastre să facă un studiu al calității apei din Marea Neagră din care să reiasă și dacă midiile, rapanele și scoicile recoltate sunt bune de consum.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: Ciuperci cu maioneză și usturoi. Ingredientul secret care le dă tot gustul

"Datele, in ultimii 25 de ani, demonstreaza ca noui nu avem sursa de poluare majora in jurul litoralului", precizează Simion Nicolaev, expert al Muzeului Antipa.
În urmă cu doi ani, un kilogram de midii proaspăt scoase din mare se vindea cu 8 lei. Pescarii spun că prețul va crește, însă nu cu mult, din cauza concurenței.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si