Mielul devine încet dar sigur un lux pe masa de sărbători. Românii cumpără cât să-și satisfacă pofta din pricina prețului care a crescut furtunos. S-a întâmplat asta și pentru că oierii preferă să dea animalele la export în principal în țările arabe. Astfel rămân tot mai puțini și mai scumpi în piețele de la noi, a transmis Simona Pătruleasa.

Mieii pleacă la export, ce rămâne e scump

În piețele din Iași, de pildă, carnea de miel costă cam la fel ca în toată țara, 35 -40 de lei kg, dar se vinde cu țârâita.

,,Prețul e foarte piperat. Acum se mai ieftinește probabil!”

Dar prețul nu e singura nemulțumire care-i face pe oameni să strâmbe din nas.

„Ăla nu e miel, la vremea asta miel nu mai este!”

Citește și: VIDEO- Paștele vine înaintea salariilor. Puțini sunt cei care și-au pus bani deoparte pentru masa în familie. ,,Iei un pic din fiecare, și la prețurile care sunt, nu luați mare lucru''

Emil Zugrăvița, fermier- „Dacă îi spui la un om, au fătat din decembrie!”

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Fermierul ne povestește că tocmai pretențiile cumpărătorului român și vânzările slabe l-au împins să dea mai toți mieii la export, în principal spre țările Arabe.

Emil Zugrăvița, fermier- „Mai bine îl dai în viu, că îi tai câine, că nu știu ce!”

În supermarketuri, carnea de miel se vinde și cu 60 de lei, aproape dublu față de anul trecut. E mai puțină, spun toți oierii, din pricina exporturilor.

Ștefan Patrichi are o fermă cu peste 2.000 de oi în localitatea Frumușița din județul Galați. A vândut deja peste 800 de miei în țările arabe.

Ștefan Patrichi, crescător de oi- „Odată am dat 420, odată 410 miei. În 2 tranșe am dat!”

„Prețul a mers 235.000 în viu, a doua 230!”

Citește și: VIDEO- Paștele vine înaintea salariilor. Puțini sunt cei care și-au pus bani deoparte pentru masa în familie. ,,Iei un pic din fiecare, și la prețurile care sunt, nu luați mare lucru''

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Și buzoianul Silviu Marin vinde mieii în Arabia Saudită. A obținut un preț bun la negociere, de 22 de lei kilogramul în viu. Pentru piața autohtonă a păstrat doar zece berbecuți.

Silviu Marin, crescător de ovine-,, Am vândut prima serie de 51 de berbecuți, am avut o medie de 38,5 kilograme per bucată. Foarte mulțumit. Consumatorul român vine și-mi ia câte o bucată și nu am certitudinea că îi vând către consumatorul român pe toți. Vin, cinci- șase, am vândut, dar cu restul ce fac?

Dacă nu ar fi piața arabă, în secunda următoare aș vinde turma de ovine, pentru că nu ai unde să vinzi marfa. Sunt fermier, dar sunt și om de afaceri''.

Doar din județul Buzău au plecat deja spre export peste 45.000 de capete.

Mieii ajung în principal în Siria, Qatar, Iordania, Maroc și Arabia Saudită. Dar o parte dintre ei sunt vânduți și în Turcia sau Grecia.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si