În imaginile surprinse în timpul botezului se vede cum micuţul Iustin este ţinut pe spate, cu faţa în sus, în timp ce este scufundat de 3 ori în cristelniţă, aşa cum este obiceiul, deşi plângea din răsputeri. Doar că bebeluşul ar fi trebuit să fie ținut cu fața în jos, spun specialiştii, iar greşeala făcută de duhovnic i-ar fi fost fatală micuţului care oricum fusese născut prematur.

De altfel, sunetele scoase de copilaş după ce este scos din apă, mult mai slabe ca intensitate decât cele iniţiale, par să întărească această ipoteză.

Reprezentanţii bisericii ridică însă din umeri şi spun că faptul că micuţul a plâns când a fost scos din cristelniţă este dovada că nu ar fi murit înecat cu apă.

„Copilul când a fost scos din cristelniță a plâns, deci asta dovedea că semnele vitale erau în regulă. La ceva timp, la câteva minute, după copilul s-a moleșit și atunci imediat au chemat SMURD-ul.
Să vedem ce fel de lichid spun ei că au găsit acolo”, susțin reprezentanții Bisericii.

După tragedia de la Suceava, mii de oameni vor să fie modificat ritualul botezului

Doar că specialiştii au o altă variantă.

„Primul semn ar fi un mecanism de apărare, deci nu reacţionezi imediat.


Odata acumulata o cantitate de apa la nivelul plamantului, obstructia se poate manifesta intr-un timp doi.
Depinde de starea copilului, de starea lui de bine”, spun medicii.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

„Nu e bine, nu e bine. Ar trebui altfel pusă problema. De ce să îi bage atât în apă. Poate să îi dea cu puţină apă pe cap sau pe corp, nu neapărat trebuie să îl bage în apă.
Ca şi părinte pot să zic că şi noi ne-am pus problema aceasta când ne-am botezat copiii. Dacă o să plângă, dacă o să înghită apă.
Şi pe noi nu ne-a întrebat nimeni dacă vrem într-un fel sau dacă vrem în alt fel”, spun oamenii.

Deşi tradiţia veche de sute de ani este considerată traumatizantă şi chiar barbară de mulţi părinţi, Biserica nu vrea să dea înapoi, iar preoţii par convinşi că taina botezului n-ar putea fi validată decât dacă pruncul este scufundat de 3 ori sub apă.

Biserica nu vreau să modifice ritualul botezului

Moartea micuţului Iustin a stârnit o revoltă uriaşă, iar în mediul online s-a făcut inclusiv o petiţie pentru schimbarea ritualului de botez.

„Domnilor, schimbați acest ritual periculos! E un gest simbolic care e făcut, însă, de unii preoți cu o agresivitate ieșită din comun. Puțină apă turnată din căușul palmei cred că e la fel de bine primită de Dumnezeu ca și o scufundare care poate fi, iată, mortală!

Fără cuvinte... îl porţi nouă luni, te chinui să îl aduci pe lume, te umpli de speranţă şi iubire, iar un străin îi curmă viaţa! Ar trebui să li se interzică acestor ,,preoţi" să mai slujească”, au scris oamenii.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Tradiția pe care Lora a refuzat să o respecte la nuntă: ”Este un obicei barbar”- radioimpuls.ro

Citeste si: Uleiul care te ajută să ai un somn profund şi odihnitor. Lidia Fecioru: "Ne ajută să ne calmăm frica de a nu fi auziți și văzuți"- antena3.ro

Oamenii legii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă şi aşteaptă acum necropsia bebeluşului, care ar putea face lumină în acest caz. Autopsia ar fi trebuit să fie făcută azi, însă a fost amânată pentru mâine, pentru ca, pe lângă medicii de la Serviciul de Medicină Legală Suceava, să mai asiste și un expert independent, tot legist. În paralel, Arhiepiscopia Sucevei a deschis o anchetă internă, iar preotul nu va mai sluji cel puţin până la finalizarea cercetărilor.

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si