VIDEO | Mina marină descoperită la 70 de kilometri de Capu Midia a fost neutralizată
Un echipaj specializat românesc a înlăturat pericolul din Marea Neagră prin detonarea de la distanță a dispozitivului de război.
Mina de război a fost descoperită ieri la 70 de kilometri de Capu Midia plutind în derivă pe Marea Neagră. Pentru eliminarea pericolului a fost trimis un echipaj al puitorului de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”.
Specialiștii navei și scafandrii au ajuns la concluzia că mina a ajuns în apele teritoriale românești prin dragaj.
Cătălin Gherghinescu, scafandru EOD: "Este o mină de proveniență ucraineană, este în dotarea forțelor ucrainene(...) Cel mai probabil, această mină a ajuns în apele teritoriale ale noastre, ori prin dragaj sau pur și simplu s-a retezat ancora, cablul de ancorare.(...) Sunt mine de dimensiuni mici care sunt împortriva navelor de suprafață.”
Citeste si: VIDEO- O mină de război a fost descoperită în Marea Neagră. Imagini de la Capul Midia
Pentru distrugerea să, detașamentul a fost împărțit în două echipe. Una care asigura interdicția navelor în zona și una care a mers la mînă. Scafandrii au montat pe dispozitiv o încărcătura explozivă de 4 kilograme pe care au detonat-o de la distanță. Cu totul, misiunea, extrem de complexă, a durat 5 ore.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Căpitan Comandor Daniel Gheorma, comandantul navei: „Mina distrusă era de provenienţă ucraineană şi fusese revitalizată în anul 2020. Aceasta este folosită în raioane cu adâncime până la 50 de metri şi are o încărcătură TNT de 20 de kilograme.”
Citeste si: Alertă în Constanţa! O mașină a căzut în apa unui canal
Evenimentul a avut loc la două zile după ce o altă mină a ajuns la intrarea în Strâmtoarea Bosfor și a fost distrusă de Forțele Navale Turcești.
Citeste si: Alertă la Marea Neagră! Mină de război a Rusiei, în apropiere de Portul Midia! Ce ordin s-a dat?
În ultima săptămâna, nava românească, ce are la bord scafandri specializați în dezamorsarea dispozitivelor explozive subacvatice, acvatice și terestre, a fost trimisă zilnic în misiuni de patrulare după ce în zona de nord vest a Mării Negre au fost semnalate mai multe mine marine provenite dinspre portul ucrainean Odesa.