Mina de război a fost descoperită ieri la 70 de kilometri de Capu Midia plutind în derivă pe Marea Neagră. Pentru eliminarea pericolului a fost trimis un echipaj al puitorului de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”.

Ce spun specialiștii

Specialiștii navei și scafandrii au ajuns la concluzia că mina a ajuns în apele teritoriale românești prin dragaj.

Cătălin Gherghinescu, scafandru EOD: "Este o mină de proveniență ucraineană, este în dotarea forțelor ucrainene(...) Cel mai probabil, această mină a ajuns în apele teritoriale ale noastre, ori prin dragaj sau pur și simplu s-a retezat ancora, cablul de ancorare.(...) Sunt mine de dimensiuni mici care sunt împortriva navelor de suprafață.”

Citeste si: VIDEO- O mină de război a fost descoperită în Marea Neagră. Imagini de la Capul Midia

Misiunea de distrugere a minei a durat 5 ore

Pentru distrugerea să, detașamentul a fost împărțit în două echipe. Una care asigura interdicția navelor în zona și una care a mers la  mînă. Scafandrii au montat pe dispozitiv o încărcătura explozivă de 4 kilograme pe care au detonat-o de la distanță. Cu totul, misiunea, extrem de complexă, a durat 5 ore.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Căpitan Comandor Daniel Gheorma, comandantul navei: „Mina distrusă era de provenienţă ucraineană şi fusese revitalizată în anul 2020. Aceasta este folosită în raioane cu adâncime până la 50 de metri şi are o încărcătură TNT de 20 de kilograme.”

Citeste si: Alertă în Constanţa! O mașină a căzut în apa unui canal

A fost pentru prima dată când o mină reală a fost distrusă în apele teritoriale românești

Evenimentul a avut loc la două zile după ce o altă mină a ajuns la intrarea în Strâmtoarea Bosfor și a fost distrusă de Forțele Navale Turcești.

Citeste si: Alertă la Marea Neagră! Mină de război a Rusiei, în apropiere de Portul Midia! Ce ordin s-a dat?

În ultima săptămâna, nava românească, ce are la bord scafandri specializați în dezamorsarea dispozitivelor explozive subacvatice, acvatice și terestre, a fost trimisă zilnic în misiuni de patrulare după ce în zona de nord vest a Mării Negre au fost semnalate mai multe mine marine provenite dinspre portul ucrainean Odesa.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si