Close sidebar
Close sidebar

VIDEO | Mina marină descoperită la 70 de kilometri de Capu Midia a fost neutralizată

Un echipaj specializat românesc a înlăturat pericolul din Marea Neagră prin detonarea de la distanță a dispozitivului de război.

Albert Matei,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Mina de război a fost descoperită ieri la 70 de kilometri de Capu Midia plutind în derivă pe Marea Neagră. Pentru eliminarea pericolului a fost trimis un echipaj al puitorului de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”.

Ce spun specialiștii

Specialiștii navei și scafandrii au ajuns la concluzia că mina a ajuns în apele teritoriale românești prin dragaj.

Cătălin Gherghinescu, scafandru EOD: "Este o mină de proveniență ucraineană, este în dotarea forțelor ucrainene(...)

Cel mai probabil, această mină a ajuns în apele teritoriale ale noastre, ori prin dragaj sau pur și simplu s-a retezat ancora, cablul de ancorare.(...) Sunt mine de dimensiuni mici care sunt împortriva navelor de suprafață.”

Citeste si: VIDEO- O mină de război a fost descoperită în Marea Neagră. Imagini de la Capul Midia

Misiunea de distrugere a minei a durat 5 ore

Pentru distrugerea să, detașamentul a fost împărțit în două echipe. Una care asigura interdicția navelor în zona și una care a mers la  mînă. Scafandrii au montat pe dispozitiv o încărcătura explozivă de 4 kilograme pe care au detonat-o de la distanță. Cu totul, misiunea, extrem de complexă, a durat 5 ore.

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Căpitan Comandor Daniel Gheorma, comandantul navei: „Mina distrusă era de provenienţă ucraineană şi fusese revitalizată în anul 2020. Aceasta este folosită în raioane cu adâncime până la 50 de metri şi are o încărcătură TNT de 20 de kilograme.”

Citeste si: Alertă în Constanţa! O mașină a căzut în apa unui canal

A fost pentru prima dată când o mină reală a fost distrusă în apele teritoriale românești

Evenimentul a avut loc la două zile după ce o altă mină a ajuns la intrarea în Strâmtoarea Bosfor și a fost distrusă de Forțele Navale Turcești.

Citeste si: Alertă la Marea Neagră! Mină de război a Rusiei, în apropiere de Portul Midia! Ce ordin s-a dat?

În ultima săptămâna, nava românească, ce are la bord scafandri specializați în dezamorsarea dispozitivelor explozive subacvatice, acvatice și terestre, a fost trimisă zilnic în misiuni de patrulare după ce în zona de nord vest a Mării Negre au fost semnalate mai multe mine marine provenite dinspre portul ucrainean Odesa.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI