„În timp ce Ministrul Agriculturii vrea să prelungească măsura plafonării adaosului comercial la alimente de bază, retailerii se opun vehement. Dacă plafonarea va expira, prețurile la raft ar putea exploda din nou, avertizează specialiștii din industrie”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

Ministrul Agriculturii vrea ceva, retailerii vor altceva

Dacă de la 1 februarie măsura plafonării adaosului comercial la alimente de bază nu va mai fi prelungită, ne-am putea confrunta cu noi scumpiri la raft.

Este avertismentul venit chiar din partea unor retaileri.
„S-ar putea să vedem o creștere la smântâna de 12% pentru că ea a fost ținută jos artificial, la cozonac pentru că vine Paștele și crește cererea. S-ar putea să vedem o reașezare a prețului la carne tocată”, a explicat un retailer.
„Scumpirile le-am simțit, dar plafonările nu. Vă zic eu că toate sunt în ordine crescătoare, nu descrescătoare”, este părerea unei persoane.

Citește și: Ajutoarele sociale de 250 de lei pentru alimente, acordate pentru mai mulți români

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

21 de alimente sunt incluse în coșul zilnic de consum al românilor; de la ouă, lapte, până la carnea de porc, de pui sau chiar cartofii.
„Evident că prețurile vor crește, pentru că așa cum au declarat ei, au respectat ordonanța și au scăzut prețul conform ordonanței, în mod normal ele trebuie să revină cu acel procent în plus, să le regăsim la raft. Dacă prețurile rămân la fel înseamnă că a fost o păcăleală generală.

Sunt convins că un 10 la sută vom regăsi, fără discuție, în creșterea prețurilor”, a explicat Dragoș Frumosu, președinte Sindalimenta.
„La finalul lunii octombrie, Guvernul a aprobat prelungirea măsurii de limitare a adaosului comercial la alimente de bază pentru încă trei luni. Iar pe listă au fost adăugate și alte produse printre care orezul cu bob rotund, cozonacul, carnea tocată, drojdia sau smântâna cu 12% grăsime”, a transmis Mădălina Bichir, reporterul Știrilor Kanal D.
Acest lucru a creat un dezechilibru și mai mare pe piață. Astfel, unii dintre retaileri au scumpit celelalte produse care nu se aflau pe lista plafonării pentru a-și acoperi pierderile.
Planurile ministrului Agriculturii sunt ca de la 1 februarie să mai adauge pe listă și produsele pe care românii le consumă de Paște, printre care și mielul. Săptămâna viitoare, guvernanții trebuie să ia o decizie cu privirea la prelungirea măsurii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: