In articol:
Cândva loc de pelerinaj pentru credincioșii din toate colțurile țării, Mănăstirea Rătești a ajuns în ruină, după ce pământul s-a surpat în urmă cu un deceniu. Lăcașul sfânt, dar și chiliile, parcă au fost înghițite de pământ.
A fost elucidat misterul dezastrului de la Mănăstirea Rătești
„- De câte trei-patru maici au fost ocupate toate clădirile care sunt aici. Uite așa a început să se crape, cum e acolo.
- Să fi fost un semn? Al Lui Dumnezeu.
-Pentru noi a fost sa ne mântuim noi”, a spus o măicuță.
40 de călugărițe au fost afectate de dezastrul provocat de natură. Întâmplarea a fost una inexplicabilă, mai ales că în zonă nu au mai fost înregistrate alunecări de teren până atunci.
„Ala semn de la Dumnezeu. Nu avem păcate. Avem cele mai mari păcate”, a spus un localnic.
La aproape un deceniu de la catastrofă, o echipă de specialiști a descoperit ce a stat în spatele dezastrului.
„A fost o ploaie foarte puternică și solul s-a săturat în apă. S-a umplut cu apă foarte mult și exact în același timp a avut loc un cutremur.
Citește și: VIDEO- Zimbrul, animalul credincios. A fost un musafir neașteptat la mănăstirea Neamț
Experții atrag atenția că alunecările de teren în zonă se pot reactiva oricând.
„Problema cu alunecările de teren e că se ascund, stau la pândă, sunt acoperite de vegetație. Pe noi ne atrage zona vălurită, dealurile, care de multe ori sunt focurile unei vechi alunecări de teren care de abia așteaptă să o ia la vale”, a adăugat Răzvan Gabriel Popa, general manager al Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului.
Mănăstirea de la Rătești ar putea însă să își recupereze farmecul de altă dată. Reprezentanții Geoparcului din Ținutul Buzăului vor să transforme ruinele într-un muzeu în aer liber.