In articol:
Potrivit unor surse din anchetă, cel de la care baronul psd a pretins suma uriașă, ar fi nimeni altul decât Emil Savin, cunoscut în zona Moldovei drept Farmazon și Regele Asfaltului. El controlează, prin fiicele sale, o firmă de construcții abonată la contractele cu statul și până nu de mult ar fi fost un apropiat loial al lui Dumitru Buzatu.
Denunțat de prieten
L-a chemat pe președintele consiliului județean Vaslui la o partidă de pescuit, iar apoi i-a pus banii în portbagaj. Buzatu a acceptat mita, un milion două sute cincizeci de mii de lei, dar habar nu avea că la plecarea spre casă avea să dea nas în nas cu mascații și procurorii anticorupție.
De față era și fiul baronului de Vaslui, Tudor Buzatu, până astăzi secretar de stat la secretariatul general al Guvernului. Politicianul a fost dus apoi la ferma lui din Zăpodeni, unde s-au făcut percheziții.
Potrivit surselor din anchetă, toată povestea a plecat de la contractul de modernizare și reabilitare a drumului strategic Bârlad-Laza-Codaești, de optzeci și trei de kilometri, care străbate tot vestul județului, o investiție făcută prin programul operațional regional, cu o valoare de peste două sute de milioane de lei.
Licitația pentru două loturi a fost câștigată de firma controlată de Savin, SC Soragmin SRL, însă, odată cu scumpirea materialelor de construcție, regele asfaltului din Vaslui a avut pretenții bănești mai mari și a denunțat contractul.
Buzatu nu a cedat, ba chiar a plătit un expert din bani publici ca să găsească probleme, astfel încât să aibă motive să blocheze plățile către constructor.
După ce l-a plătit, omul de afaceri, atunci consiliul județean Vaslui, ar fi deblocat o parte din bani, iar pentru restul Buzatu a cerut șpagă, zeciuiala, adică zece la sută din valoarea lucrărilor. A fost momentul în care Farmazon l-a trădat pe buzatu și l-a dat pe mâna procurorilor DNA, ba chiar l-a convins și pe un asociat din Cluj să ia parte la flagrant.
La patru dimineața, șeful județului Vaslui a ajuns flancat de mascați la sediul DNA din Iași, unde a fost băgat pe ușa din dos.
Nu e prima oară când Dumitru Buzatu este vizat de o anchetă DNA. În 2015, anchetatorii au descins că în biroul lui și la sediul firmei controlate de fiul acestuia, existau suspiciuni de delapidare a banilor europeni, într-un proiect de reabilitare a sistemului de canalizare, proiect în valoare de o sută șaizeci de milioane de euro.
De această dată, conducerea partidului l-a exclus pe baron imediat ce a aflat vestea flagrantului.
Nu ne așteptam la acest lucru, orice act de corupție afectează imaginea oricărui partid, dar cred că deciziile, cred că deciziile decizia partidului și reacția partidului și a colegilor mei și a mea personală, a fost cea corectă. Toate deciziile au fost luate unanimitate de vot
Citește și: VIDEO -UPDATE: Ce avere are Dumitru Buzatu? Preşedintele CJ Vaslui a fost exclus din PSD
Familia demisă din funcții
Totodată, fiul său și-a pierdut funcția din Guvern, dar și fosta lui soție, Gabriela Crețu, senator de Vaslui, a fost exclusă din PSD.
Nedreaptă și nejustificată. Nu cel căruia i s-a înșelat acest caz. Sunt despărțită de douăzeci de ani și divorțată legal, din două mii cincisprezece. Ce responsabilitate suplimentară pot să am eu?
Dumitru Buzatu e bugetar de trei decenii. A fost parlamentar, iar din două mii doisprezece e păstorul județului Vaslui, polul sărăciei, cum e numit. Sărăcia însă nu îl caracterizează și pe el. Dacă adunăm pensia, indemnizația de parlamentar și salariul de președinte al consiliului județean. aflăm că Buzatu câștigă anual peste trei sute treizeci de mii de lei, iar potrivit declarației de avere, este proprietar a paisprezece case și terenuri, păduri, șalupă, dar și conturi cu zeci de mii de euro. El a fost reținut pentru douăzeci și patru de ore și va fi dus în fața magistraților cu propunere de arestare preventivă.