In articol:
„Pot anticoncepționalele să provoace infertilitate? Sunt vitaminele benefice dacă vrem să facem un copil? Ei bine, la aceste întrebări dar și la multe altele vom primi astăzi răspuns de la medicul Corina Gică, specialist în obstetrică-ginecologie”, a transmis Simona Pătruleasa, prezentatoarea Știrilor Kanal D.
Mituri despre infertilitate
Simona Pătruleasa: Bună dimineața și bine ați venit la noi!
Corina Gică: Bună dimineață, mulțumesc pentru invitație!
Simona Pătruleasa: Așadar, pot provoca infertilitate anticoncepționalele? Este adevăr sau mit?
Corina Gică: Este un mit pentru că anticoncepționalele nu provoacă infertilitate. Este drept că atunci când luăm anticoncepționale avem ciclurile menstruale regulate, în așa fel încât nu ne putem da seama dacă rezerva noastră ovariană este de bază scăzută.
Simona Pătruleasa: Recomandați femeilor să folosească anticoncepționale?
Corina Gică: Sigur că da.
Simona Pătruleasa: Poate să apară infertilitatea dacă noi deja avem un copil? Dacă da, de ce?
Corina Gică: Da. Este adevărat. Infertilitatea secundară o numim. Adică, după primul copil sau după prima sarcină, infertilitatea poate să apară. De foarte multe ori am pacientă care vin pentru că-și doresc al doilea copil. De multe ori este vorba de rezerva ovariană. Între timp, au trecut câțiva ani și rezerva ovariană scade. Multe dintre pacientele mele care își doresc al doilea copil au fie vârstă maternă avansată, peste 38 de ani fie au o rezervă, o variantă redusă înainte de 35 de ani și este important să mergem la medicul specialist dacă ne dorim o sarcină pentru că există tratament.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Simona Pătruleasa: Există o analiză anume care poate să ne arate rezerva pe care o avem?
Corina Gică: Există. Îl numim AMH, hormonul care ne dă o informație despre rezerva noastră, micii folicul din interiorul ovarelor. Ceea ce vedem noi ecografic atunci când facem o examinare ecografică sunt foliculii care sunt dispuși la periferia ovarelo,r sub forma unor bulinuțe și pentru paciente de sub 35 de ani ar trebui să avem între 10-15 astfel de foliculi, astfel de bulinuțe negre. Iar acest lucru trebuie să fie corelat cu valoarea hormonului Anti-Mullerian.