Sora acestei femei a murit la 66 de ani, fără drept de apel, la spitalul unde se internase ca să se facă bine!

„Nu mai rezist. Simt ca imi vine rau. Am luat apa cu zahar. Am facut calciu in mana sa pot trai si sa o duc pe sora mea! Nenorocitul ala de tir mi-a luat sufletul meu”, spune sora femeii moarte.

3 morţi plus alţi 5 pacienţi mutaţi în spitale din capitală! Este bilantul acestei noi tragedii, despre care autorităţile nu au comunicat nimic public, timp de aproape 3 ore.

Abia seara, cu câteva minute inainte de ora 21, a fost dat comunicatul de presă care ne informa pe toti despre ceea ce se întâmplase în tirul ATI de la Victor Babeş în jurul orei 18.

Femei moarte în unitatea mobilă ATI de la Victor Babeș. Reacția autorităților

„Telefonul meu a sunat din 10 in 10 secunde.
Nu aveam cum sa raspund la telefoane sa intru la televiziuni. Daca raspunzi uneia, trebuie sa raspunzi la toate si nu aveam timp sa ma ocup de partea pragmatica a interventiei”, spune Raed Araafat.

Ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu, nici măcar nu s-a lăsat văzut la faţă ieri, în ziua tragediei.

A ales să posteze pe Facebook un mesaj, chiar în momentul în care şeful său ierarhic, premierul Florin Cîţu, rostea aceste cuvinte într-o conferintă de presă, organizată de urgenţă la Guvern.

„De ce am ieșit în această seară și era important. Am văzut că administratorii sau reprezentanții statului fug de comunicare. Cetățenii au nevoie să comunicăm mai mult in aceste momente”, a spus premierul.

Abia astăzi ministrul Vlad Voiculescu a explicat ce s-a intâmplat, de fapt, ieri, la Victor Babeş.

„Am sunat la alte spitale pentru transfer, intre 18:30- 19 am ajuns la spital, am incercat sa vad daca există informații despre cauze, am intrebat daca politia a fost anuntata, daca familiile sunt informate urgent”, a declarat ministrul Vlad Voiculescu.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Descoperirea făcută de un bărbat din Satu Mare după ce bancomatul i-a refuzat banii pe care încerca să îi depună- wowbiz.ro

Serviciul Omoruri din Poliția Capitalei a deschis imediat dosar penal pentru ucidere din culpă după ce alimentarea cu oxigen a ventilatoarelor aferente unității mobile de terapie intensivă de la spitalul Victor Babeş din capitală s-au oprit automat, în urma unei supraîncărcări. Primele date ale anchetei arată că presiunea de oxigen ajunsese la 6 bari, din 5,8 bari maximum admis pentru tratarea unui pacient intubat. Rând pe rând, managerul spitalului, medici, asistenti si reprezentanti ai firmei care asigură mentenanţa unităţii au fost chemati azi la audieri.

Explicatii a dat si angajatul firmei de mentenanţă care, deşi se afla la spital în momentul producerii tragediei, a refuzat să intre in unitatea mobilă covid de frică să nu se îmbolnăvească.

Întrebat în conferinta de aseară dacă se consideră vinovat pentru această tragedie, secretarul de stat Raed Arafat- şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, prin care au fost achizitionate aceste TIR uri de terapie intensivă, a evitat răspunsul.

Cu totul alta a fost, însă, abordarea in iunie anul trecut, când aceste unităţi mobile de terapie intensivă erau aduse in ţară şi considerate o gură de oxigen pentru sistemul nostru sanitar, deja mult prea bolnav ca să poată salva vieti in pandemie.

Deşi aceste unităţi mobile sunt văzute, la nivel oficial, acum ca singura soluţie în situaţia în care, în întreaga țară, nu mai sunt locuri in spitale, avertismente au fost lansate încă din luna martie că aceste TIR uri, desi super echipate pentru terapie intensivă, NU sunt concepute să functioneze pe termen lung.

În timp ce co-fondatoarea Asociatiei Dăruieşte viaţă, care a construit un spital pentru copii, spune că nu mai există nicio altă ţară europeană care să folosească TIR uri ati pentru tratarea pacientilor în mod constant, presa numeste aceste unităţi mobile de terapie intensivă adevărate ,,dricuri pe roti,”.

Sistemul sanitar cedează sub presiunea pandemiei

Tragedia de ieri, de la Victor Babeş, vine după alte episoade negre produse recent, cum ar fi cel de la institutul Marius Nasta, tot in capitală, sau de la Botosani si Timisoara. Primele probleme au apărut încă din octombrie 2020, la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara. Atunci, instalaţia de încălzire nu a făcut faţă, iar pacienţii au fost ţinuţi în frig o noapte întreagă.

„Și la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, un medic a declarat că a avut tot timpul probleme cu TIR-ul ATI, iar câteva săptămâni acesta a fost nefuncţional, după ce instalaţia de climatizare a cedat”, relatează corespondentul Kanal D la Timișoara.

Secretarul de stat, Raed Arafat, insistă că aceste unităţi mobile sunt sigure, atâta timp cât mentenanţa lor este asigurată de firme specializate si autorizate.

„Tirurile sunt în garanție. au fost întreținute de mai multe ori de firma fabricanta. Cam la 2-3 luni au fost verificări de la firma de când le-am cumparat prin ele au trecut sute de pacienți. Numărul total al pacienți tratați depășește 700 de pacienti”, a spus Raed Arafat.

Departamentul pentru Situaţii de urgenţă a informat azi că, în afara de Unitatea Mobilă din cadrul Institutului VICTOR BABEȘ, care a fost sigiliată pentru anchetă, alte două TIR uri ATI funcţionează în București, la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, respectiv Spitalul Clinic de Urgență “Sf. Ioan”, şi încă unul la Iaşi, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase “Sf. Parascheva”.

Citeste si: Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De la prima întâlnire i-am mâncat toți banii.”- kfetele.ro

Citeste si: Povestea emoționantă a cățelului-erou Fiki care și-a salvat stăpânul din calea puhoaielor de la Galați- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Nimeni, însă, nici măcar premierul ţării, nu ne poate garanta că, în momentul în care ajungem într-un spital, boala de care suferim este singurul risc care ne ameninţă viaţa.

„Nu putem să garantăm de acum că astfel de accidente nu se vor mai intâmpla. Sper că nu se vor mai intâmpla și sper să avem resursele să trecem cât mai bine”, a spus premierul.

Una dintre ipotezele luate in calcul la Victor Babes de anchetatori este că, din eroare, o persoană ar fi crescut presiunea din instalația de oxigen peste limita maximă admisă, iar asta ar fi dus la blocarea ventilatoarelor.

 

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si