Deşi se născuse prematur, Iustin, bebeluşul de doar o lună şi jumătate avea toate şansele să trăiască. Părinţii au plecat spre biserică cu speranţa că vor păstra cea mai frumoasă amintire de început de viaţă pentru pruncul lor, momentul creştinării. Ce s-a întâmplat după a fost însă mult peste puterea lor de înţelegere. Imediat după ce a fost scos din cristelniță, bebeluşul a început să se simtă rău.

„Am observat în comportamentul lui că ceva e în neregulă și imediat a început să îi curgă sânge pe nas la copil. L-am lăsat cu fața în jos, să scoată apa, dar nu și-a revenit”, spune tatăl micuțului.

„Dacă copilul plângea, părintele nu trebuia să-l bage cu totul. Asta a fost problema”, spun oamenii.

Din neatenţie sau imprudenţă, preotul care l-a botezat nu i-ar fi acoperit faţa, ca să-l ferească să nu înghită apă. Când au văzut că micuţul Iustin nu mai respira bine, părinţii au sunat disperaţi la 112. Medicii l-au găsit pe copilaş în stop cardio-respirator.

Bebeluș mort după botez. Copilul s-a înecat

L-au dus de urgenţă la spital, unde au reuşit să îl stabilizeze, însă nu pentru mult timp, pentru că inima micuţului nu a rezistat.

„S-au făcut în cursul nopții toate eforturile de către colegii din ATI, dar, din păcate, dimineață, în jurul orei 06.00,

bebelușul a decedat”, spun medicii.

„De la doctori am aflat, copilul a inhalat 110 ml de apă. Dacă îl vezi cu gura căscată și că plânge, nu îl scufunzi de tot în apă”, spune tatăl copilului.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

„Aspiraţia de apa de tap water sau apa curenta este mortală.
Şi personalul care face lucrul acesta, trebuie să fie pregătit şi experimentat şi să mai fi făcut şi să se fi antrenat la lucrul acesta”, spun medicii.

Oficialii Protopopiatului din Suceava spun că preotul care a creștinat bebelușul este unul cu multă experiență și nu-și pot explica nenorocirea.

„Numarul parintilor care renunta la botezul crestin este in crestere in Romania, noi avem foarte multe intrebari pe mail si facebook de acest lucru, ne intreaba lumea de preoti care fac acest botez fara scufundarea bebelusului, parintii au ajuns sa caute acesti preoti”, spun cei de la Mame pentru mame.

În schimb, reprezentanţii Arhiepiscopiei Sucevei susțin că totul a fost doar voia lui Dumnezeu. Practic, nu ar mai trebui să căutăm vinovaţi.

"Ne este greu să înţelegem de ce Dumnezeu a îngăduit această încercare grea. Dincolo de acestea, înălţăm rugăciune smerită către Dumnezeu, Care ne-a certat prin această întâmplare, pentru a ne lumina mintea şi a îndrepta viața noastră", spune un comunicat.

- Preotul își asumă vina pentru ce s-a întâmplat? Nimeni nu își asumă nimic, nimic!

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

- Spuneți că ar trebui ca preotul să-și asume vina?

- Păi, cine e vinovat? Doar nu l-au băgat părinții, cred oamenii.

Bebeluș mort după botez. Biserica nici nu vrea să audă de modificarea ritualului

Chiar dacă medicii spun că, cel mai probabil, micuţul a fost înecat cu apă, Biserica susţine că scufundarea copiilor de 3 ori în cristelniţă este un ritual esenţial, prezentat foarte clar în canoanele bisericeşti. Cui i se pare prea barbar acest obicei, poate aduce o adeverinţă medicală care să arate că bebeluşul este bolnav. Altfel, părinţii nu au decât să accepte botezul tradiţional, căci biserica nu are de gând să dea înapoi.

„Sunt exceptii de la aceasta regula- se poate face botez prin stropire. Eu consider ca un copil nascut prematur sau toti copiii pana in 9 luni pot fi considerate persoane vilnerabile, fragile, in cazul carora se piate face o exceptie. In cazul acesta traditia trebuie sa fie adaptata”, spun jurnaliștii.

„Nu se impune modificarea tainei botezului doar pentru că, din nefericire, cineva nu a fost atent”, spun reprezentanții bisericii.

După moartea micuţului Iustin, în mediul online a fost făcută o petiţie pentru modificarea ritualului botezului, pe care au semnat-o deja mii de persoane. Oamenii legii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, în acest caz. Între timp, pentru părinţii bebeluşului mort singura alinare mai este doar să aprindă o lumânare la cimitir.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si