„Atenție la numerele de telefon care vă sună din partea băncilor! Metodele de înșelăciune s-au înmulțit, iar hackerii se folosesc, mai nou, de numere clonate ale instituțiilor. La Cluj, mai mulți oameni de afaceri s-au trezit că le lipsesc zeci de mii de euro în conturi, după ce au căzut în capcana unei fraude denumită spoofing”, a spus Cosmin Cernat.
Citește și: VIDEO "Regele Oierilor", în duba polițiștilor. Cel mai bogat oier din România este reținut sub acuzația de fraudă cu fonduri europene
Oamenii au avut pierderi de sute de mii de lei
Moise s-a trezit cu contul golit de nu mai puțin de 192.000 de lei, după ce a primit un simplu telefon de al o persoană care i-ar fi promis o tranzacție bancară.
Convins că vocea îi aparține angajatei unei bănci, și-a oferit datele personale și a descărcat o aplicație indicată de aceasta.
„S-a prezentat un agent al băncii, mi s-a transmis că din contul meu se transferă niște sume mari de bani și dacă le aprob. I-am zis că sunt într-o vacanță, nu fac eu aceste tranzacții. Moment în care doamna a început să mă identifice”, a spus Radu Moise, păgubit.
Când și-a dat seama că discuția atinge alte teme, pe care băncile niciodată nu le-ar discuta prin telefon, bărbatul a sunat la sucursala de care aparține. Din păcate, era deja prea târziu. Banii erau deja retrași din cont.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Cele mai extravagante costume de Halloween de la petrecerea organizată de Heidi Klum. Vedetele au fost de nerecunoscut- antena3.ro
Citeste si: Un cuplu de români și fiica lor au murit în garaj, în inundațiile din Valencia. În casă, masa era pregătită pentru cină- wowbiz.ro
„Trebuie să facem un împrumut la alte bănci și munca ta s-a ruinat în câteva secunde”, a spus Radu Moise, păgubit.
Într-o situație similară este și Marian Șerban. A fost convins de un așa-zis angajat al băncii să își instaleze o aplicație pentru a retrage bani din dividente, dar, de fapt, doar le-a deschis ușa hackerilor către banii săi.
„Deci, în momentul de față, eu discut de o sumă de 125.000
de lei pe care trebuie să o recuperez, într-un fel, de la bancă”.
Sunt în aceeași situație, cu o fraudă de 20.000 de euro. Pe mine m-au sunat numai de pe numărul băncii”.
Citeste si: Ce ar putea face cei mici dacă ar alege să economisească. De câți bani de buzunar au nevoie?- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Irina Rimes, reacție dură după ce Culiță Sterp a promovat un politician pro-rus."De ce faceți asta? Habar nu au cine este candidatul despre care vorbesc"- radioimpuls.ro
Citeste si: Două tinere s-au înecat pentru că au refuzat să poarte veste de salvare, ca să arate bine în selfie-uri- antena3.ro
Citește și: VIDEO „Frauda constă în...”. Românii, cei mai naivi în fața infractorilor cibernetici
Metoda folosită de atacatori se numește spoofing
Metoda folosită de atacatori se numește spoofing și este folosită pentru a clona numerele de telefon, astfel încât să pară că aparțin unor instituții bancare. Apoi, atacatorii obțin permisiunea victimelor de a le accesa telefoanele sau device-urile prin intermediul unei aplicații.
„Practic, prin aplicațiile respective, atacatorii dețin un fel de control asupra telefonului sau asupra desktopului victimei și, prin acestea, ei practic vor face diverse tranzacții”, a spus Vlad Onețiu, specialist IT.
Păgubiții în acest caz au depus plângeri la poliție și la Parchet și speră, acum, că vor găsi o posibilă rezolvare.