In articol:
„Atenție la numerele de telefon care vă sună din partea băncilor! Metodele de înșelăciune s-au înmulțit, iar hackerii se folosesc, mai nou, de numere clonate ale instituțiilor. La Cluj, mai mulți oameni de afaceri s-au trezit că le lipsesc zeci de mii de euro în conturi, după ce au căzut în capcana unei fraude denumită spoofing”, a spus Cosmin
Oamenii au avut pierderi de sute de mii de lei
Moise s-a trezit cu contul golit de nu mai puțin de 192.000 de lei, după ce a primit un simplu telefon de al o persoană care i-ar fi promis o tranzacție bancară.
„S-a prezentat un agent al băncii, mi s-a transmis că din contul meu se transferă niște sume mari de bani și dacă le aprob. I-am zis că sunt într-o vacanță, nu fac eu aceste tranzacții. Moment în care doamna a început să mă identifice”, a spus Radu Moise, păgubit.
Când și-a dat seama că discuția atinge alte teme, pe care băncile niciodată nu le-ar discuta prin telefon, bărbatul a sunat la sucursala de care aparține. Din păcate, era deja prea târziu. Banii erau deja retrași din cont.
„Trebuie să facem un împrumut la alte bănci și munca ta s-a ruinat în câteva secunde”, a spus Radu Moise, păgubit.
Într-o situație similară este și Marian Șerban. A fost convins de un așa-zis angajat al băncii să își instaleze o aplicație pentru a retrage bani din dividente, dar, de fapt, doar le-a deschis ușa hackerilor către banii săi.
„Deci, în momentul de față, eu discut de o sumă de 125.000 de lei pe care trebuie să o recuperez, într-un fel, de la bancă”.
Sunt în aceeași situație, cu o fraudă de 20.000 de euro. Pe mine m-au sunat numai de pe numărul băncii”.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citește și: VIDEO „Frauda constă în...”. Românii, cei mai naivi în fața infractorilor cibernetici
Metoda folosită de atacatori se numește spoofing
Metoda folosită de atacatori se numește spoofing și este folosită pentru a clona numerele de telefon, astfel încât să pară că aparțin unor instituții bancare. Apoi, atacatorii obțin permisiunea victimelor de a le accesa telefoanele sau device-urile prin intermediul unei aplicații.
„Practic, prin aplicațiile respective, atacatorii dețin un fel de control asupra telefonului sau asupra desktopului victimei și, prin acestea, ei practic vor face diverse tranzacții”, a spus Vlad Onețiu, specialist IT.
Păgubiții în acest caz au depus plângeri la poliție și la Parchet și speră, acum, că vor găsi o posibilă rezolvare.