La autoservirea unde i-am întâlnit pe toți acești angajați în pauza lor de masă, meniul zilei costă în jur de 24 de lei, fără desert. Dar prețurile diferă de la o locație la alta. Potrivit unui studiu, în medie, costurile pentru două feluri de mâncare și desert sunt de aproximativ 35 de lei. Chiar și așa... nu mulți câștigă banii aceștia la fel de repede.

Reporter: În ce domeniu lucrezi?

Persoană: Farmacie.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare- wowbiz.ro

Reporter: Și în 30 de minute reușești să câștigi 35 de lei?

Persoană: Da.

Cât lucrăm pentru 35 de lei?

Un programator cu un salariu mediu ar trebui sa lucreze in jur de 30 de min pentru a castiga cei 35 de lei pentru o masa la pranz. Un medic rezident in jur de o ora, iar un profesor aproximativ o ora si jumatate. Cam cat un angajat din agricultura.

La finalul clasamentului insa sunt chelnerii, care ar trb sa lucreze in jur de doua ore pentru a-si permite meniul zilei

Sociologii explică faptul că în România există diferențe salariale majore, iar de multe ori anii de studiu nu compensează cu banii primiți de un angajat la final de lună.

Citește și: O mamă a rămas fără cuvinte după ce un străin a filmat-o cum alăptează și a postat-o pe Facebook

„Evident ca sunt diferente majore, si daca va uitati si la calificarea necesara... sunt iar diferente. Ca sa ajungi profesor calificat ai nevoie de foarte multe resurse, investitii, in timp ce it ist nu ai nevoie de atat de multe resurse. Sunt cursuri de 3 luni si poti fi it-ist”, a explicat Ciprian Necula, sociolog.

Deși salariile românilor nu se pot compara cu cele din uniunea europeană, angajații de la noi muncesc cel mai mult. Datele arată că în 2022 românii au lucrat în medie 39,7 ore/săptămână, la polul opus fiind Danemarca și Germania, cu 34,6 ore lucrate săptămânal.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si