La ora la care altii sunt la lucru, Mihai- un fost angajat al unei corporatii- se plimba printr-un parc din Capitala. Desi acum pare relaxat, a suferit din pricina sindromului "Burnout", adica "boala muncii in exces",
care afecteaza milioane de oameni activi. De teama ca isi va pierde job-ul, Mihai ajunsese sa lucreze chiar si 13 ore.
Mihai Pasare- fost corporatist: Tot timpul sunau telefoanele, tot mereu primeam deadline-uri, sa lucrez mai repede si eficienta, va dati seama, ca scadea
Mihai Pasare: Au aparut consecintele starile de insomine, uneori chiar stari fizice de greata. Acum am luat o mica pauza, am inceput sa ma plimb mai mult prin parc, am incercat sa gasesc hobby-uri.
Keren Rosner psiholog: Daca persona ramane intr-un timp indelunga in aceasta situatie, poate sa ii afecteze sanatatea. Burnout e asociat cu simpotme fizice dureri de cap, tensiune arteriala, insomnii cronice.
Mai mult, sa cautam activitati fizice care ne ajuta sa scapam de stres, precum yoga.
98% dintre romanii care locuiesc la oras sufera din cauza stresului, arata cel mai recent studiu de piata. Cei mai multi il pun pe seama job-ului, unde sunt nevoiti sa munceasca contracronometru si au o relatie tensionata cu sefii.
Presiunea continua ucide, sunt de parere si specialistii europeni, care anunta schimbari in companii: masura europeana, adoptata recent, va obliga angajatorii sa masoare timpul de lucru al angajatilor si sa reduca orele petrecute la birou, peste program.
Efortul depus nu e urmat de rasplata pe masura, asa se face ca mai mult de jumatate dintre angajati nu primesc niciun leu in plus pentru orele suplimentare.