Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Muncitorii asiatici veniți în România stau în șomaj tehnic

Mai singuri decât noi toți la un loc, muncitorii asiatici pe care criza medicală i-a blocat pe meleagurile noastre, încearcă disperați să iasă din impas.

Iulian Ciurea,

Momente critice pentru muncitorii asiatici veniți în România. Deocamdată, au șomajul tehnic

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Sushil și colegul său au văzut în România un Tărâm al Făgăduinței și din Nepal au călătorit tocmai la Sibiu unde urmau să muncească într-un restaurant. Tăcuți și docili, străinii așteaptă încă din februarie să se apuce de lucru însă viitorul nu sună deloc promițător.

„Familia mea are greutăți și de aceea am venit aici să câștig bani și să am o viață puțin mai bună. Cât am avut bani, le-am trimis apropiaților. Acum nu fac nimic. Stau în cameră toata ziua. Nu fac nimic. Nu e de muncă sau altceva”, spune bărbatul.

Momente critice pentru muncitorii asiatici veniți în România. Deocamdată, au șomajul tehnic

Cei doi nepalezi sunt în șomaj tehnic de luni în șir. Nicu Vecerdea- angajatorul lor- le asigură chiria și mâncarea în condițiile în care a tras obloanele restaurantului.
„Băieții ăștia au venit săracii la noi, noi i-am primit bine, au sperat să facă bani, să-și trimită acasă la familii.

Acum nu e nici vina lor, nu e nici vina noastră că a venit această pandemie, e nevoie de multă înțelegere, acceptare”, spune patronul.

Citeste si: Doliu în lumea muzicii populare! O renumită interpretă din România s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani- kanald.ro

Citeste si: Daciana Sârbu, prima reacție după ce s-a aflat că a divorțat de Victor Ponta: „Mintea mea e...”- wowbiz.ro

Citeste si: Ciprian Mega, preotul care s-a dus la Putin, acuzat că e „plantat” în BOR de Biserica Ortodoxă Rusă, a fost suspendat de Episcopie- antena3.ro

Cu ultimul dram de optimism care i-a mai rămas, omul speră ca măcar pensiunea cu tradiție pe care o deține în centrul orașului s-o poată ține deschisă de sărbători. Deocamdată însă de ceva vreme clienții sunt puțini și dacă situația neagră prin care trecem va continua să se adâncească, va fi nevoit să renunțe de tot la afacere.

„Nu poti sa cresti pretul pentru ca in perioada asta omul se uita ce bani are, ce prioritati are, unde-si permite sa cheltuiasca”, spune patronul.

Problemele pe care le au muncitorii asiatici sunt comune în tot sectorul HORECA

În aceași oală, se simt toți afaceriștii din HORECA. Guvernul a discutat astăzi cu reprezentanții din industrie despre schema de ajutor de stat pentru compensarea pierderilor și va decide săptămâna viitoare dacă va acoperi 20% din pagube. Afectate sunt însă multe afaceri. Școala de șoferi din imagine, altădată plină, abia mai adună jumătate din câți cursanți avea.

Citeste si: Ce trebuie să facă angajații de la privat pentru a intra în posesia voucherelor de vacanță în 2025? Este vorba de o valoarea maximă de 24.300 de lei- kfetele.ro

Citeste si: Anunțul care zguduie folclorul românesc. O cântăreță celebră părăseşte lumea muzicală pentru totdeauna: "După o lungă şi grea suferinţă a plecat să cânte în ceruri"- radioimpuls.ro

Citeste si: Ciprian Mega, preotul care s-a dus la Putin, acuzat că e „plantat” în BOR de Biserica Ortodoxă Rusă, a fost suspendat de Episcopie- antena3.ro

„Pe partea de inscrieri o simtim. A scazut mult, mult. Mult, neasteptat de mult. N-am incercat sa scumpim scoala, sa facem ceva in plus, mai ales ca sunt putine persoane”, spune un instructor auto.
De altfel, cel mai grav afectat sector este cel al construcției de mașini. La polul opus, industria alimentară, energia și sectorul IT par să fie- în continuare- motorul economiei.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI