"Ei vor să revină la aceeași lege anterioară, așa, dacă nu o să aducă forță de muncă din țările mici dezvoltate, să zic, unii vor pleca vom pleca să știți"

Domnul din imagini lucrează de o viață întreagă pe șantier. A dus-o mai bine când muncea în afară, dar problemele personale l-au făcut să revină în țară, unde salariile sunt departe de media europeană.

"Am lucrat zece ani în străinătate, în Germania.

Am luat peste trei mii două sute, trei mii cinci sute de euro la calificarea mea, la meseria mea, pe când aici, în România, nu apreciază omul meseriaș, omul capabil și omul copentent. Nu sunt plătit la valoarea mea, dar n-am încotro"

Și nu este singurul român conștient că salariile de la noi sunt mult prea mici. Pentru munca depusă zi de zi, mulți muncitori deja nu mai stau pe gânduri și își caută de lucru, pe bani mai mulți, departe de casă.

"- Am fost plecat și voi pleca, chiar anul viitor plec înapoi

- Ce vă atrage în afară?

- Bani mai mulți"

"Banii, normal. Am mai fost și nu-i nicio problemă, bineînțeles, nu la cules de sparanghel, tot în construcții"

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

"- Și eu am am fost plecat de multe ori

- Și cât ați stat?

- Un an, doi, trei, cinci, depinde cum a fost de bine. Păi acolo luam două mii de euro, aici iau... șapte sute poate"

Și angajatorii sunt conștienți că nu pot concura cu astfel de oferte, ne spun specialiștii.

Citește și: Proteste la Finanțe, în marile orașe din țară. Angajații au oprit lucrul, înainte de negocierile programate. ,,Acțiunile de protest spontane se pot întinde pe o perioadă nedeterminată''

Orice salariu pe zona de construcții din, nu știu, Germania sau Olanda, pornește de la două, trei mii de euro în net, da? Deci vorbim de cel puțin două sau chiar trei ori mai mare decât cel din România.

Pentru toți angajații din construcții, Guvernul vine cu un alt mesaj. Se dorește eliminarea facilităților fiscale, ceea ce înseamnă implicit mai multe taxe către stat, deci și un venit real mai mic.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

În acest moment, salariul minim brut în construcție este de patru mii de lei, ceea ce înseamnă că angajații primesc net o sumă de trei mii o sută cincizeci de lei. Sunt scutiți de plata contribuției la sănătate și a impozitului pe venit, însă, odată ce aceste facilități fiscale vor fi parțial eliminate, angajații din construcții vor ajunge la un salariu net de două mii opt sute treizeci și cinci de lei.

"Acest lucru să se facă într-un mod gândit, pe o perioadă mai lungă, în etape, astfel încât șocul resimțit de companii și de oameni să fie mult mai mic"

Specialiștii sunt de părere că în lipsa muncitorilor români, angajatorii vor fi nevoiți să apeleze din ce în ce mai mult la lucrătorii străini. Sectorul se confruntă cu un deficit de muncitori și ingineri în construcții, deși salariul mediu ajunge la cinci mii de lei.

"Pentru acei muncitori asiatici, salariul din România net, din construcții, care este oferit este de x ori mai mare decât salariul mediu din țara de unde pleacă. Este fix același lucru pe care îl trăim noi, românii, când plecăm în Anglia, în Germania, în Olanda"

Nu doar constructorii vor fi nevoiți să plătească contribuția de zece la sută la sănătate, ci și lucrătorii din agricultură. Se poartă însă discuții pentru eliminarea unor facilități fiscale și în rândul IT-iștilor.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si