„După negocieri intense purtate la Guvern, retailerii au cedat și au acceptat în continuare măsura plafonării adaosului comercial la alimentele de bază. De data aceasta, însă, doar pentru două luni și nu pentru trei, așa cum era până în prezent. În plus, unele alimente au fost scoase de pe listă și înlocuite cu altele”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

Continuă plafonarea alimentelor de bază pentru încă două luni

Lista cu alimentele de bază cu adaos comercial plafonat a iscat nemulțumiri la nivel înalt. Guvernul a negociat din răsputeri cu reprezentanții marilor lanțuri de magazine o posibilă prelungire a acestei măsuri cu încă trei luni și a obținut doar două. Oamenii spun că intervenția autorităților asupra prețurilor a fost utilă, mai ales că fiecare leu contează atunci când traiul devine tot mai greu.
„Oricum, au fost binevenite. Pentru pensiile noastre s-a simțit, să știți. Un leu de la fiecare se simte”, a spus o pensionară.
Retailerii, în schimb, nu erau de acord să păstreze plafonarea în forma actuală și preferau o măsură mai flexibilă. O explozie a prețurilor la raft, în medie cu 20%, s-ar putea vedea însă peste două luni, pentru că atunci, probabil, vor fi din nou negocieri la sânge între Guvern și retaileri.


„Am ales câteva produse cu un adaos comercial plafonat printre care făină, mălai, lapte, zahăr, carne de pui, ouă, orez și ulei. În total, acum plătim 65 de lei, însă dacă măsura nu va fi prelungită, vom plăti cu 20% mai mult, adică 78 de lei”, a transmis Diana Buzea, reporterul Știrilor Kanal D.
Măsura stabilită de executiv expiră la finalul lunii. La negocieri, s-au pus pe masă trei variante: acordul voluntar între Guvern și retaileri, o intervenție directă asupra prețului de la raft sau prelungirea plafonării adaosului comercial cu încă două luni, până la finalul lunii martie.
A fost aleasă cea din urmă variantă, iar alimentele la care s-a renunțat sunt cozonacul, margarina și bulionul. În schimb, au fost introduse untul și gemul.
„Ai două variante: trebuie să mănânci ca să trăiești, trăiești ca să respiri”, a spus o persoană.

Citește și: VIDEO. Plafonarea prețurilor la alimente, extinsă și la alte produse. Ce se ieftinește înainte de Paște 2024

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Analiștii economici sunt de părere că plafonarea adaosului comercial la o serie de produse de bază a dus la un dezechilibru pe piață. În timp ce alimentele de pe lista Guvernului s-au ieftinit, altele, în special cele nealimentare, au devenit din ce în ce mai scumpe. Iar estimările arată că scumpirile vor continua și anul acesta.
„Doar unele produse alimentare s-au ieftinit și nu semnificativ, iar restul s-au scumpit pentru că noi am plafonat doar adaosul nu și costurile de producție și gestiune, de la transport la forța de muncă. Produsele alimentare vor continua să se scumpească în acest an, pe măsură ce vom deveni tot mai dependenți de importuri. Mai mult chiar, altele s-au scumpit și mai mult pentru că producătorii au recuperat pierderile din adaosul plafonat prin scumpirea altor produse”, a explicat Adrian Negrescu, analist economic.
Conform Ordonanței de plafonare a prețurilor la alimentele de bază, adaosul comercial pentru procesatori a fost stabilit la maximum 20%. Comercianții pot adăuga și ei cel mult 20 de procente, iar cei din lanțul de distribuție, maximum 5%.


Fondul Monetar Internațional analizează evoluția economică a țării noastre și recomandă Guvernului în continuare mai multe măsuri fiscale prin care să reducă deficitul bugetar. Impozitarea progresivă, aplicarea unei cote unice de TVA și renunțarea la privilegiile fiscale sunt o parte dintre reformele propuse.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si