Muzeele pun lacătul pe uși chiar în noaptea în care zeci de mii de oameni se înghesuie să le viziteze. 80% din instituțiile din toată țara au anunțat că nu vor participa anul acesta la Noaptea Muzeelor.

Între acestea, muzeul Antipa din Capitală și cel de istorie, unde la edițiile precedente, vizitatorii stăteau la coadă cu orele.

Angajații cer majorări salariale și au anunțat și un protest sâmbătă. Cu toate acestea, de la guvern au obținut doar primisiunea unei ordonanțe de urgență.

Noaptea muzeelor...închise

Concret, muzeografii cer salarii mai mari cu 20%. Marcel Ciolacu a anunţat că Guvernul a discutat propunerile Ministerului Culturii privind rezolvarea problemelor de salarizare din muzee, iar Ministrul Finanțelor trebuie să pregătească actul legislativ pentru a-l aprobă săptămâna viitoare.

Marcel Ciolacu- Sunt convins că, în aceste condiţii, avem maturitatea că Noaptea Muzeelor să se desfăşoare normal, cu întreaga listă a muzeelor deschise publicului.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

În realitate, promisiunea guvernului nu i-a convins să renunțe pe angajații din muzee care sunt tot mai nemulțumiți de salariile lor. Astfel că sâmbătă seară, multe muzee din capitală vor fi închise, în semn de protest. Inclusiv Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa.

Luis Popa, directorul muzeului Antipa- Colegii mei au decis să ne alăturăm protestului celorlalte muzee din țară, care protestează împotriva condițiilor de salarizare foarte proaste din muzee.



În muzeul Antipa, toată lumea este conform legii salarizării la maximum pe grilă, și maxim înseamnă între 2600 de lei pentru o persoană cu studii superioare, muzeograf, și 5.000 lei pentru o persoană cu doctorat.

Citește și: VIDEO Boicot de noaptea muzeelor. Angajații din muzee ar boicota evenimentul anual în care românii pot vizita gratuit instituțiile culturale

Noaptea muzeelor aducea la Antipa până la 10 mii de vizitatori, majoritatea familii cu copii, iar în anii trecuți se formau cozi uriașe. Acum, aceștia vor fi nevoiți să se reorienteze. Închis publicului în seară de sâmbătă este și Muzeul Național de Istorie a României.

Alexandru Rațiu, muzeograf la muzeul de istorie- Ultima mărire salarială a fost acum 8 ani... e foarte mult. Undeva la 3 mii și ceva de lei ar fi o medie, sunt oameni tineri care au și mai puțin.

Muzeul Municipiului București, dar și cel de Artă pun și ele lacătul și în weekend vor respectă programul de lucru. La nivel național, din 400 de obiective, la eveniment mai participă doar 253. Iar în București vor fi deschise 55 din 70. În aceste condiții, organizatorii se așteaptă o aglomerație a vizitatorilor.

Dragoș Neamu, manager Noaptea Muzeelor- 80% din ele așa cum știm și le am numărat la nivel național vor boicota eventimentul.

Mi-e teamă că se va întâmplă și acest lucru, se vor redirecționa către cele 55 care au rămas, de exemplu, în București.



Și probabil că se vor crea serioase probleme de gestionare a fluxului de vizitatori.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Sâmbătă se pregătește și un protest, mai întâi în fața ministerului culturii, apoi în Piața Victoriei, la care vor participa muzeografi din întreaga țară.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: