„Vom rămâne fără sobe până în 2024! Este directiva Uniunii Europene, care vrea să interzică metoda de încălzire cel mai des întâlnită în satele din România, din cauza poluării. Cu doar câteva luni rămase până la noul an, milioane de români spun însă că soba este singurul mod prin care își permit să treacă de iernile geroase”, a transmis Christian Sabbagh, prezentatorul Știrilor Kanal D.

Sobele, pe cale de dispariție până în 2024

În satul Sibioara din județul Constanța, localnicii încă se încălzesc ca acum zeci de ani. Printre ei se numără și această bătrână, pentru care încălzirea la sobă este singura care o poate trece peste iarnă cu banii din pensie.
„- Are vreo 10, 12 ani.
- Și nu ați avut probleme cu ea?
- Nu, i-am schimbat doar burlanul și atât. Bag lemne în plită și acolo încălzesc.
- Și reușiți să vă încălziți iarna cu ele?
- Da, da”, a povestit bătrâna.
Femeia trăiește singură și cu greu a reușit să își cumpere lemne pentru iarnă.
De altfel, majoritatea celor din sat se încălzesc folosind soba tradițională.
„Aici fac focul și în partea asta este teracota.

Am vrut să fac și centrală pe lemne, dar e scump”, a mai spus o persoană.
Comisia Europeană vrea înlocuirea sobelor vechi cu metode noi, mai puțin poluante. Potrivit oficialilor, soba are un consum mare și un randament scăzut, de doar 20%. Ideea renunțării la încălzirea tradițională îi sperie însă pe români.
„- Și noi la ce ne încălzim? La soare?
- Dacă veți fi informat în ianuarie, veți renunța la ea?
- Cum să renunț? Ce facem? La ce ne încălzim dacă pe lemne nu?”, spune un bărbat.

Citește și: VIDEO- Coșarul le iese tot mai rar în cale. Bătrânii dorm în frig de teamă de a mai aprinde focul la sobă.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Noile reglementări ar trebui să fie implementate până anul viitor, iar prin Planul Național de Redresare și Reziliență, țara noastră și-a asumat că va găsi soluții.
„Este în etapa în care scriem ghidul de finanțare, am clarificat chiar ieri la minister standardul pe care ar trebui să îl respecte aceste sobe cu înaltă eficiență, care să asigure un randament de cel puțin 80 sau 85%”, a explicat Mircea Fechet, ministrul Mediului.
Variantele posibile pentru a înlocui sobele clasice sunt diverse, de la pompe de căldură, la centrale pe bază de peleți sau brichete de foc. Și centralele ecologice pe gaz ar putea fi o soluție, însă multe din satele românești nici nu sunt racordate la o rețea de gaze.
„Sunt în jur de 700 de locuitori care se încălzesc la sobele cu lemn.

Eu, ca primărie, m-am ocupat și am accesat pe fonduri europene prelungirea de rețea de gaze. Urmează să facem procedurile necesare pentru a da drumul la lucrări”, a transmis Dumitru Chiru, primarul comunei Lumina.
În prezent, peste 3 milioane de gospodării din țara noastră se încălzesc folosind soba cu lemne.

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si