VIDEO- Nouă tehnică de tratament pentru nodulii tiroidieni: "Volumul nodulului scade de la 50, până la 90%"

Noua tehnică de tratament a nodulilor tiroidieni crește șansele micșorării volumului acestuia cu aproape 100%.

O nouă procedură medicală îi salvează pe pacienți de operația clasică, efectuată la glanda tiroidă. Metoda este minim-invazivă, se realizează sub control ecografic, iar recuperarea este foarte rapidă. Intervenția presupune înlocuirea bisturiului cu razele microunde. Metoda este nouă în țara noastră și deocamdată se realizează numai în sistemul medical privat, a transmis Cristina Dorobanțu.

Nouă tehnică de tratament pentru nodulii tiroidieni

Ana-Maria a fost diagnosticată recent cu un nodul în zona gâtului.

Tânăra nu are antecedente de boli tiroidiene în familie și nici nu a avut vreun simptom care sa îi dea de gândit. Nodul a fost descoperit în urma unui banal control, iar vestea a luat-o cu totul prin surprindere.

Mi s-a spus că aș avea o gușă atopică și că ar fi cazul să investighez mai departe ce se întâmplă. Ulterior am mers la un consult endocrinologic. Mi s-a confirmat și acolo că într-adevăr este un nodul de dimensiuni mari, a mărturisit Ana-Maria, pacientă.

După multiple controale și tot atâtea păreri medicale, fata a primit aceeași unică recomandare: operația clasică pentru extirpare a nodulului.

Citește și: VIDEO- De ce să evităm genele false? Află recomandarea doctorului oftalmolog!

Într-adevăr în perioada în care mi s-a confirmat acest diagnostic, eu mai făceam și alte analize pentru că treceam printr-o perioadă mai stresantă, și începusem să resimt oboseală, care era atipică pentru mine,

a mărturisit Ana-Maria, pacientă.

Ana-Maria a decis să mai aștepte înainte să ia o decizie. S-a temut de intervenția propriu-zisă, dar și de recuperarea post-operatorie, care se anunța de lungă durată. Așa a aflat de tehnica ablației cu microunde, o procedură medicală care presupune topirea nodulilor cu ajutorul unui ac de mici dimensiuni, ce emite radiații.

Nodulul pacientului începe să se micșoreze și undeva la 3-6 luni, de obicei volumul nodulului scade de la 50, până la 90%,

a declarat Emin Mammadov, medic specialist endocrinolog.

Tehnica de ablație a nodulilor cu microunde este nouă în țara noastră și este singura varianta mini-invaziva pe care o au la dispozitie bolnavii. Ultimele date ale INSP, arată că, în ultimii 15 ani, numărul pacienților diagnosticați cu probleme tiroidiene s-a triplat. România are, în prezent, peste 83 de mii de pacienți, față de puțin peste 35 de mii, câți existau în anul 2010.

Iar medicii endocrinologi susțin că numărul va crește și mai mult în următoarea perioadă pentru că nu există simptome evidente.

Nodulii tiroidieni sunt asimptomatici, nu prezintă niciun fel de simptome, și sunt descoperiți ulterior la un control ecografic, sau, dacă sunt destul de mari, pot prezenta simptome, să creeze o senzație de nod în gât, presiune în gât, poate provoca tuse iritativă, declarat Emin Mammadov, medic specialist endocrinolog.

La nivel european, în fiecare an sunt diagnosticate 50 de mii de cazuri de cancer tiroidian. Prin comparație, la nivel internațional, 5 din 100 de cazuri ajung în această fază.


Îți Recomandăm Și...