85% dintre locuitorii din Carcaliu, județul Tulcea sunt rușii lipoveni, așa că în comună a fost sărbătoare în toată regula, pentru că oamenii au celebrat azi-noapte REVELIONUL pe vechi. Sărbătoarea începe încă din timpul zilei de când colindătorii merg din poartă în poartă și primesc dulciuri și fructe pentru ca în anul care vine să fie belşug în case.

Totodată că se spune că gazda la care vin urătorii va fi binecuvântată tot anul şi va fi păzită de cele rele.

„De Anul Nou noi avem un singur colind, dar pe lângă acesta avem cântece tradiționale care sunt cântate în popor. Obiceiul e să mergem din casă în casă, la rude, prieteni”, spun oamenii.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Insa anul acesta, din cauza pandemiei,colindatorii nu au mai mers peste tot ca in alti ani.

Ortodocșii de rit vechi au început Anul Nou după tradiții

Rusii lipoveni s-au imbracat de Revelion in straie traditionale, mai ales ca ei au mers la biserica in noaptea dintre ani.

Pentru fetele nemăritate din comunitățile rușilor lipoveni, noaptea de Anul Nou, pe rit vechi este o ocazie bună de a afla cum le va merge în dragoste.

„Noaptea pe la 11-12 fetele merg prin sat să caute o familie cu copii mai mulți. Ascultă la ușă, iar dacă din casă se aude: ”stai jos!”, înseamnă că fata aia stă încă un an. Dacă zice: ”ieși de aici!”, înseamnă că fata aia se mărită anul acela”, spun oamenii.

Tradiții speciale și pentru sârbii din România, ortodocși de rit vechi

In celalalt colt al tarii, la Timisoara, sarbii au sarbatorit in felul lor Revelionul.

Anul acesta intr-un mod mult mai restrans ca pana acum, doar in familie, insa cu multa voie buna si mese imbelsugate

„Avem de toate, sarmale, friptira, carnati, sniteoe, piure, chiar si peste cu legume, se spune ca daca mananci asta de revelion treci usor prin viata”, ,spun oamenii.

Iar la miezul noptii sarbii au iesit sa ciocneasca paharele cu sampanie si apoi sa le sparga. Potrivit daca sunt multe cioburi ghinionul va fi alungat si noul an va fi unul cu noroc.

Potrivit recensământului din 2002, la noi în țară trăiesc peste un milion de adepţi ai Bisericii Creştin-Ortodoxe de Stil Vechi: ruşi, lipoveni, ucraineni şi sârbi.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si