„Românii sunt bulversați după ce mai mulți maneliști sau persoane publice, cum e Gigi Becali, apar în videoclipuri în care, chipurile, dau meditații la matematică. De fapt, de vină ar fi inteligența artificială, cu ajutorul căreia le-au fost copiate vocile și astfel au ajuns să fie experți în teoreme și ecuații. Specialiștii ne avertizează să fim cu mare băgare de seamă când vine vorba de fenomenul deep-fake”,

a transmis Silvia Ioniță, prezentatoarea Știrilor Kanal D.

Lecții de matematică pe internet cu maneliști români

Probabil că nimeni pe lume nu și-a imaginat vreodată că maneliști precum Nicolae Guță, Bogdan de la Ploiești sau Tzancă Uraganu ar putea să predea matematica, de pildă. Și iată că e posibil, iar acum fac deliciul internaților.

Însă nu singurii. Și latifundiarul Gigi Becali a luat chip de dascăl pe Tik-Tok.

De fapt, totul e un trucaj. Sau un „deep fake”, în termeni moderni. Cu alte cuvinte, inteligența artificială e cea care imită vocile unor astfel de personaje, iar astfel, internauții pot să le pună orice vorbă în gură.

Citește și: Cursuri IT- un concept depășit! Iată cum poți cunoaște succesul ca programator în doar câteva luni

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Chiar dacă astfel de filmulețe stârnesc amuzament, pot fi destul de periculoase, spun experții. Mai ales că mulți urmează sfaturile de pe Tik-Tok și mulți au ajuns experți în diete și tot felul de tratamente. Așa că, cu ajutorul inteligenței artificiale, pot fi induși în eroare grav de tot.


„Vorbim și de niște audiențe care poate nu prind orice glumă pe care ei încearcă să o facă și ajungem să disturbăm o grămadă de comunități. Este foarte greu să facem diferența dintre o părere avizată, o persoană care a studiat versus o persoană care pur și simplu împărtășește o părere personală și proprie”, a explicat Arnold Vieru, expert în social media.

Denis și Andrada fac parte din generația care se ajută în activitățile lor de inteligență artificială. Andrada este anul III la Medicină Dentară și mărturisește că un proiect la germană l-a făcut cu ajutorul tehnologiei.

„La noi la facultate multă lume se ajută de asta, să facă proiecte și interviuri. Este un plus, dar și un minus că ne face mai leneși”, spune Andrada.

Denis recunoaște că există avantaje și dezavantaje ale acestei evoluții. Spune că e important să ne dăm seama ce e real sau nu.

„Am scris muzică generată de AI și primul exemplu este o muzică de-a lui Sinatra, pe care o cantă Dua Lipa”, a explicat Denis.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Probabil autoritățile vor trebui să țină pasul cu tehnologia și să vină cu reglementări care să combată deep-fake-ul. Să ne reamintim că nu demult, vocea ministrului Educației a fost copiată pentru o declarație uluitoare, dar care a fost luată de bună de mulți.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si