Este sezonul artificiilor și al petardelor, iar pentru câteva minute de distracție, în noaptea de Revelion, românii bagă adânc mâna în buzunar. Câteva sute de lei vor plăti cei care vor întâmpina anul nou cu zgomote și lumini făcute de articolele pirotehnice. În piețele din marile orașe au apărut deja comercianții autorizați, a transmis Silvia Ioniță.

Sute de lei pentru artificiile de anul nou

Acest bărbat din Brașov și-a făcut stocul de artificii pe care le va aprinde la petrecerea de Revelion. Pentru câteva produse, clientul a scos din buzunar mai bine de o sută de lei.

"- Am luat niște banane pentru copilași mai mărișori așa și un brăduț
- Nu e revelion fără articole pirotehnice?
- Nu, nu, păi asta a fost tradiția de când știm
- Prețurile față de anul trecut?
- Sunt acceptabile.
- Cât ați cheltuit pe ce ați luat?
- 130 de lei", a spus un cumpărător.

Marcel vinde de ani buni articole pirotehnice în piața Astra, din Brașov. Prețurile le-a lăsat la fel ca anul trecut, iar ca să nu rămână cu marfa promite și reduceri în ultimele zile din an.

"- Care e cel mai ieftin produs, care e cel mai scump?
- Cel mai ieftin produs îl am acesta, picolo, la 5 lei.


- Ce sunt astea?
- Sunt niște mini petarde. Cel mai scump produs îl avem aici. Vulcanul acesta, la 60 de lei. Știu că comercializăm de atâția ani, sunt legale, sunt admise de către organele de poliție și tot așa mai departe.
- Bănuiesc că în ultima zi o să fie mai mare agitație?
- În ultima zi să știți că o să fie chiar foarte, foarte mare agitație", a spus un comerciant.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Și Marius își așteaptă clienții de dimineața până seara, iar pe tarabă a pregătit produse pentru toate gusturile, dar și pentru toate buzunarele.

"Aici sunt niște candele romane care se pot folosi ținând în mână și în direcția în sus. Aici avem niște titireze care se învârte jos, care nu sunt periculoase de niciun fel. Niște picolo care sunt alea clasice, de foarte mulți ani, micuțe, care le aprinde și se aruncă jos și pocnesc, un foc. Prețurile cam de doi ani sunt tot la fel, același preț de doi ani", a spus un comerciant.

În această perioadă și vânzătorii clandestini profită de dorința românilor de a avea artificii și petarde în noaptea dintre ani. Mulți vând articolele pirotehnice la colț de stradă sau chiar pe internet. Dar polițiștii fac controale intense, iar în Brașov au și descoperit vânzători ilegali.

"Au fost efectuate anumite controale care au dus la deschiderea unor dosare penale.

În acest moment sunt persoane cercetate penal pentru săvârșirea unor astfel de infracțiuni. Au fost dispuse măsuri de confiscare a articolelor pirotehnice, percheziții s-au efectuat", a declarat un reprezentant al Poliției Române.

Cei care comercializează ilegal artificii, pocnitori sau petarde riscă amenzi cuprinse între 500 și 1500 de lei. În cazul în care articolele pirotehnice sunt vândute minorilor, atunci comerciantul riscă închisoarea, de la trei luni la un an. 

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citește și: VIDEO- Ce artificii sunt permise de Revelion? Recomandarea directorului adjunct de la Direcția de arme, exploziv și substanțe interzise


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: