"Noi dorim ca școala să rămână toată viața. Să rămână școala. Să ne rămână copiii în sat. Eu cred că școala nu trebuie să aducă profit. Așa ni s-a spus la director, că școala nu aduce profit", spun oamenii.
Citeste si: VIDEO- Copil mort la scăldat în prima zi de școală. Copilul s-a înecat în fața prietenilor
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Dis-de-dimineață, zeci de părinți însoțiți de copii s-au adunat în fața școlii din Suplai, in judetul Bistrita Nasaud, dar nu pentru prima zi de școală, ci pentru a protesta pentru ca unitatea de invatamant din localitate s-a inchis. Parintii au aflat ca micutii lor vor trebui sa faca naveta, 5 kilometri, cu microbuzele, la Poienile Zagrei, respectiv Zagra.
Părinții nu vor să-și trimită copiii la școală în altă comună
"Să ne dea școala și posturile care trebuie. Noi avem 81 de copii care trebuie să meargă la școală", cer părinții.
Și copiii de gradinita din Aluniș, vor merge merge cu microbuzul. Pana in centrul comunei de unde vor trebui să parcurgă pe jos, pe dealuri 2-3 kilometri, prin noroaie in aceasta toaman, iar la iarna, prin nameti.
Atât ni s-a spus că nu se poate lucra simultan. Dumnealor nu pot lucra simultan. "Îi duc la Poieni și la Zagra că nu sunt condiții la noi. Și domnilor profesori nu le-a plăcut că nu sunt condiții", se plâng părinții.
Părinții mai spun că nu au fost anunțați că se închide școala, deși directorul școlii din Zagra știa încă de la final de iarnă. În aceste conditii părinții refuză să își mai trimită copiii la cursuri.
Nimeni nu a urcat in microbuzul scolar.
Citeste si: Femeia din Bucureşti care şi-a bătut fetiţa, reţinută
"Transportul le este asigurat. La ora 7 va pleca cu copiii din clasele V-VIII si la ora 7.30 cu copiii din calsele primare. Eu am spus de atatea ori ca nu e bine sa aduca din Alunis si de pe dealuri copiii, dar nu m-a auzit nimeni", suține Dumitru Bucșoiu, primarul comunei.
Copiii, mutați la altă școală prin decizia inspectoratului județean
Directorul școlii gimnaziale din Zagra spune că a fost decizia Inspectoratului Școlar Județean și că deși a încercat să rezolve situația cu mai multe variante, nu i s-a aprobat niciuna.
Edilul ia în calcul să mai închirieze un microbuz, această variantă fiind, culmea, mai costisitoare decât angajarea a încă unui profesor. Primăria ar fi dispusă să asigure salariile profesorilor, însă nici acest lucru, nu se poate,potrivit legii.
Citeste si: VIDEO- Bojdeuca lui Ion Creangă, luată cu asalt de turiști. Este vizitată de zeci de mii de oameni pe an
Citeste si: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”- kfetele.ro
Citeste si: Fostul fotbalist Nicolae Oaidă, câștigător al Cupei României, a murit- radioimpuls.ro
Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro
"Conform normării noi am obținut cinci clase pe comună.Am zis că acolo sunt efectivele cele mai mici să le comasăm. Șiu cel mai aproape era de Poienile Zegrei, unde sunt efective mai mari. Am asigurat transport. Și să vinp copiii Părinții nu sunt de acord cu treaba asta", declară directorul școlii, Viorel Feldrihan.
Părinții vor soluții pentru școala copiilor lor
De la Inspectoratul Scolar Judetean, inspectorul general spune ca pur si simplu nu are ce face in conditiile date și că le-a explicat totul părinților.
Deocamdata situatia scolara a copiilor din Suplai ramane incerta. Inspectorul promite ca va mai discuta cu parintii, iar parintii ca nu se vor lasa cu una cu doua pentru ca vor ca micutii lor sa invete langa casa si nu la kilometri distanta, mai ales ca au si unde.