Ultimul pas oficial pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost aplaudat la scenă deschisă în Parlamentul de la Strasbourg, dar numai pentru că ruptura se va face pe baza unui Acord şi cu o perioadă de tranziţie, până pe 31 decembrie anul acesta!
Românii din Regat, însă, asemenea majorităţii europenilor, nu privesc cu optimism această ruptură!
Citeste si: Momente emoționante la divorțul dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană
Ionuţ este avocat şi notar în capitala Scoţiei, Glassgow. Este stabilit acolo de 6 ani şi traieste acum un moment istoric pe care nu si l-ar fi dorit.
Ionuț Oltean: O parte destul de mică dintre noi are probleme cu actele. Nu au contracte de muncă, nu au conturi bancare şi atunci situaţia lor cred că va fi destul de dificilă.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Nici el nu exclude varianta intoarcerii acasa. Asteapta sa vada cum va arata noul Regat, dupa Brexit.
Numărătoare inversă pentru Brexit
Pe aeroportul din Otopeni, subiectul Brexit nu este deloc vâzut cu ochi buni de către cetăţenii europeni.
Alberto, turist italian: Va fi un dezastru, desigur pentru cei care vor doar să călătorească pentru scurt timp şi vor trebui verificaţi când vor plănui o vacanţă sau dacă vor merge la muncă, pentru că vor aplica pentru o viză!
Divorțul Marii Britanii de Uniunea Europeană afectează toate domeniile, pentru că Regatul va fi de acum spaţiu extra-comunitar, ceea ce presupune taxe mai mari de import-export şi alte reguli.
Neil McGregor este preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Britanice şi avocat în Baroul Bucureşti. E stabilit aici de peste 20 ani, şi-a întemeiat o familie şi crede că după Brexit vor fi și vremuri bune.
Neil McGregor: Duminica trecută, am fost în Regatul Unit, am mers împreună cu mama mea să spălăm maşina, într-un oraş- KingsLand- şi singura echipă la spălătorie era din Craiova, cred! După vineri seara, eu o să fiu un fel de struţo-cămilă, pentru că nu o să mai fiu cetăţean european, ci o să fiu cetăţean dintr-o ţară terţă!
Citeste si: Klaus Iohannis, declarații înainte de participarea la reuniunea Consiliului European: „Protecția naturii, evitarea unei catastrofe climatice, sunt lucruri extrem de importante”
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Odată cu Brexit, garanția de roaming cu tarif normal va fi pierdută, căci Marea Britanie va deveni o țară în afara Uniunii Europene. Nici cardurile europene de sănătate nu vor mai fi valabile în Regat.
Andreea Gurban, reporter Știrile Kanal D: Cine va călători spre Regatul Unit, va avea nevoie de o viză obținută cu cel puțin 3 zile înainte de plecare. Viza va fi valabilă 3 luni, iar accesul în Anglia va fi valabil doar pe baza pașaportului, nu a cărții de identitate.
În Marea Britanie, locuiesc oficial 457.000 de români, potrivit Oficiului Național de Statistică de la Londra. Dintre aceștia, 435.000 au depus deja cereri pentru a obține dreptul de rezidență post Brexit. În cazul în care vor alege să se întoarcă- ar fi ca o gura de oxigen pentru piața de muncă, și așa în colaps.
Bogdan Badea, specialist HR: Dacă acum câţiva ani, marea parte a forţei de muncă pe care o exportam era în zona de muncitori, asistente medicale, baby sitter, acum balanţa se duce şi către zona de birouri, oameni cu studii superioare, datorită
fluxului mare de forţă de muncă din UK, către alte ţări din Europa, datorită Brexitului!