VIDEO | O bacterie periculoasa, pentru care nu s-a gasit inca tratament, ar putea aparea in tara noastra.
Este vorba despre o ciuperca numita candida auris, care, odata ajunsa in sange, poate fi letala pacientilor cu un sistem imunitar compromis.
Aproape 600 de cazuri au fost identificate numai in Statele Unite, iar virusul ar fi infectat si sectiile unui spital din Spania.
Candida auris- sau infectia misterioasa care i-a socat pe medicii straini, a aparut prima data in Japonia.
Ultimul caz de deces din cauza acestui microb s-a inregistrat anul trecut, la Spitalul Mount Sinai din New York.
Pacientul a decedat, rapus de virus, insa ciuperca a ramas peste tot in salon. Candida AURIS a disparut abia dupa o dezinfectare agresiva a sectiei din spital.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Bacteria afecteaza mai ales oamenii cu sisteme imunitare slabite sau compromise: vârstnicii, pacientii cu boli cronice, foarte probabil si nou-nascutii. Simptomele sunt ca de gripa: oboseala, febra si dureri musculare.
"Candida auris este o sepcie identificata identificata recent si cu precadere in spitale, adica afecteaza in speta pacientii spitalizati, cateterizati, de pe sectile de ATI, mai putin oamenii de pe strada", spun medicii.
Specialistii- atat cei din strainatate cat si cei din tara noastra trag un semnal de alarma: odata instalat in organism, microbul este greu de distrus.
"Are o capacitete de a supravietui de tegumente sau pe suprafete peste o luna si are o mare particularitate, care defapt ii creaza aceasta severitate este rezistenta la toate antifugicele folosite in mod uzuale", mai explica specialistii.
Despre Candida Auris nu se stiu inca prea multe. In mare secret se fac teste de laborator, iar specialistii incearca sa gaseasca un tratament eficace.
Pentru a diminua riscul raspandirii bacteriei, unitatile medicale din Romania trebuie sa ia masuri drastice: dotarea cu dezinfectanti si echipamente de protectie sunt esentiale.
Citeste si: Teodor Mărieş: Dosarul Revoluţiei este incomplet. O mare parte dintre persoanele vătămate nu au fost audiate
In momentul in care intram intr=un spital este indicat sa purtam echipament de protectie. Poate fi vital atat pentru noi ca si vizitatori cat si pentru pacienti in sine. Un lucru extrem de important este dezinfectatul mainilor. Acest lucru se face atat la intrarea pe sectie cat si la ierire.
Poate sa ne scape de de o multime de bacterii"Pacientii nostri se tem oricum de bacteriile deja existente, mai ales ca in spitalele din Romania igiena este precara.